arcuèlh

divendres, d’abril 08, 2016

CAT-Haine à Perpiñáng

La fauta d'etica politica se pasta en Catalonha de Perpinyà ? Lo sistèma bulldozer pel concènsus se fabrica a Perpinyà ? Napoléon exista tanben a parpeingñà ?  Quand la CDC66 sembla als partits franceses en Occitània sobre la manièra de negar l'existéncia d'Occitània, negar l'istòria, negar coma per la septimania de Georges Frêche ! Quand la CDC66 tòrna reviscolar una imatge positiva d'aquel afar de septimania (alara que l'aviam pas) .... Sabi pas se n'an consciéncia ? Quand Montpelhièr e Tolosa se van amassar melhor contra Perpinyà alara qu'èra a priori impossible per mantunas autras rasons qu'avèm listadas aquí ; quand Perpinyà i va perdre al jòc politic fosc, per la fauta politica e l'agressivitat contra los Occitans, sampitèrne, violéncia politica d'un gropeton politic CDC66.
Sus aquel site i a una entrevista de Pere Mansenares e un conselhièr municipal de Perpignan la catalane que vos explícan un punt de vista, que lèu, lo punt de vista de 2015 serà cambiat en febrièr 2016 ... sembla que l'an pas clara lo punt de vista sul nom de la region, de l'an passat a ara, tot càmbia dins los neurònes politics de Perpinyà ; mas son entrevistas enregistradas, gravadas, e.... Ne caldrà téner compte al sud de Catalonha per ajudar Perpinyà a pensar regular ? E los Occitans esperavan pas un sol punt de vista del Sud, ni d'Aran sul tèma.
Quand se fabrica una region administrativa francesa novèla, lo jacobinisme es evidentament present, e ne cal sempre téner compte ; quand se fabrica una aisina democratica pichoneta per donar un nom simple a la region, ne cal aprofièichar ; quand i a un caminòt politic, lo cal préner, e sobretot ambe intelligéncia, e las accions modèl "Catalonha del Sud" son pas apropriats per desvolopar las idèas aquí, es la nòstra excepcion (ara comprèni melhor, in situ politic) ; quand l'istòria d'un òdi fabrica un comunicat de premsa, l'òdi dels Occitans (paures de nosauts !) o cal escriure tanben ; las estupiditats de Perpinyà fan que Perpinyà s'enterra, pauc a pauc (l'ai jà escrit dins un bilhet en zo regretar, farián melhor de trobar solucion economica per promòure positivament una region a potencials). Quand fan de fum, de vent politic, aquò vòl pas dire que lo subjecte politic causit es pas una perversion sonque per aver l'idèa de dire que som aquí (çò que Occitània nega jamai, pas melhor que Catalonha nega als Occitans d'Aran per èstre autonòmes).
Alara, ai enveja de lor mandat una frasa florida dels amics a la Convergence Démocratique de Catalogne* a Perpinyà, l'UMP-Les-Républicains, e dins la lenga que lor agrada per nos parlar, nosauts occitans : "pauv'con" (* comunicat en français en illustracion). Quand l'òdi fabrica una politica, una amenaça, un òdi sampitèrne de l'oltra-Salses, se fabrica pauc a pauc lo tombèu politic d'aquel monde, e sembla que lo pòble de Catalonha, autanplan uman que d'autres, o aguèssen plan comprès. Bon positivèm, son utiles per mostrar als Jacobins que Occitània es la sola solucion per la region, per non pas aver un nom portat politicament per extremistas politics e dangieroses per la democracia, en comission e benlèu endacòm mai. Quand en comission (dos catalans) arríban sonque amb amenaças sens cap argumentacion de fons levat «es evident sèm catalans»), la responsa es la lista (document junt) ; es que val lo còp pels TGV Tolosa-Barcelona de s'arrestar a Perpinyà ? Es qu'es important d'aver Perpinyà coma capitala de l'Euroregion ? I a jorn que comprèni los de Montpelhièr ... e sabi criticar Tolosa e Montpelhièr, mas i a critica e saber criticar per bastir ; las amenaças fan pas una politica positiva, ni democratica.
Se aviam pas d'aqueles estupids Convergence Democratique de Catalogne en Catalonha de Perpinyà, de qué fariam los jacobins per aver arguments contra Occitània ?
Sabèm ara l'utilitat de la CDC66, ajudar París a argumentar, mercés a Perpinyà la catalana ! Pauc a pauc entendi perqué lo TGV a pas mestièr de s'arrestar a Perpinyà, val melhor s'arrestar a Figueres, Girona per anar direct a Barcelona ...
Que la moneda de totes/as servisquèsse al mens a l'utilitat, al positivisme politic, a avançar dins un futur sense òdi, sense estupiditats dela CDC 66 !
Pel moment a Perpinyà, ambe aqueles tips d'estupiditats, se fabrica un vòt FN de granda dimension.
car contrariament als Catalans de Perpinyà que nos vòlon ignorar coma occitan, car per els Sptimania o Occitània es parier, existís pas, aprèp Salses es fRança. Çaquelà ai publicat mantunes còps aquesta mapa, e ara pensi que soi estat gente d'o aver far : 
E regreti d'aver pensar a una Convergence Démocratique de Catalogne intelligenta a Perpinyà, perqué sembla que fabrica puslèu una Divergéncia anti-occitana de sempre. Cal aver «enemics» per existar ?
Ara ne soi de mai en mai segur Occitanie es lo melhor nom per la region, e que fasquèsse une autonomia clara pels CDC-Catalans de Perpinyà, que nos fasquèssen pus cagar !
Amor e paratge contra Divergence et cat-haine, qui ganharà ?
La lista es duberta, e ajuda los 12 departament, autres, de s'exprimir grandament ; qui ganharà ?
Cal esperar que l'intelligéncia ganhèsse, mas quand los estupids ajúdan l'ignorança francesa, i a una granda chança de mai per capitar res per Catalonha, res per Occitània, mercés a militants de la Convergence Démocratique de Catalogne ! Espèri que los dinerièrs de la Convergence Démocratique de Catalogne de Perpinyà o sauràn veire, del costat de Barcelona ...
Anè Martin Malvy tòca l'experiéncia anciana d'un Georges Frêche ... i a transmission, e Na Carole Delga ne farà la gestion dins lo futur, e per generositat politica donarà l'autonomia als Catalans que fins ara, o demandan gaire e organizan pas manifestacions per o demandar, lo projecte a miníma es l'ostracisme politic contra los Occitans, sus un boçinon de nom per una region administrativa francesa.

-°-
A Tolosa se marida melhor Occitan e Breton, que non pas Catalans (de Perpiñáng) e Occitan.