arcuèlh

dimecres, d’abril 13, 2016

e la region de Lyon, quin nom aurà ?

Estranh se sap pas de quina manièra lo nom de la region de Lyon, la novèla a pas cap problèma de capitalitat, se donarà, o s'espèra que l'Estat li donèsse ?...De que farlabica lo nacionalista francés Laurent Wauquiez sul tèma ? (per los que son pas informat es lo president de la novèla granda region de Lyon, aquel que parentament non sap prendre lo tren entre París e l'Auvernhe, e non coneis la linha - cf Le Petit Journal de Canal Plus en abiral 2016)
Se sap qu'i a una granda partida qu'es tanben d'Occitània.
Donc la partida occitana es l'Auvernhe (pas l'administrativa francesa), mas aquela de l'ancian regime, aquela qu'èra governada mai o mens dempuèi l'an 1000 per d'ecclesials catolics, Ardècha (qu'èra del Comtat de Lengadòc, capitala politica Tolosa, fiscala Castries, prèp de Montpelhièr), la Droma es una partida del Dalfinat ) e per acabar ambe Occitània cal ajustar la partida Sud de l'Isèra qu'èra de l'ancian Dalfinat ; mas o cal plan notar encara un còp, l'ancian regime a daissat una cultura regionala fòrta ambe una lenga pròpria l'occitan del Dalfinat, de gavotina, un nòrd-occitan de l'Èst qu'a semblança ambe l'occitan de Provença, coma semblança ambe lo gascon de l'Oèst tanben ; mas la region administrativa del XXIen sègle a res de veire ambe l'ancian regime.

Sus la mapa prepausada avètz los noms dels parçans occitans en blanc.

Cal notar tanben que dins aquela region, i a la savòia que demanda grandament de regropar los dos departament per crear un sistèma politic COËRENT per una gestion decentralizada. E los Auvernhés en Cantal, se questionan per saber se fau pas s'apondre a la novèla region al Sud, Occitània. Mentre que los de Droma-provençala an tota proximitat ambe la PACA del nissart del dimenge Estrosi !

Donc, aquela region de Lyon a lo dreit de se sonar Occitània del nòrd, o Lengadòc nordic tanben ! Gràcia a l'Auvernhe e a l'Ardècha, lo parçan de Privat.

Soi estat a Genève, e vos pòdi assegurar que la granda region-Estat de Genève (République de Genève) es mai granda que l'espaci politic dessenhat sus las mapas politicas jacobinas francesas.

Granda es estada volguda, mas la gestion centrala de Lyon serà pas talament simplassa.

Donc aquí tanben lo nom de la region serà .... benlèu pas objecte de dinamica mediatica, o de polemica; car son mai discrets a Lyon, e París s'interessa mens a la capitala dels Gaulles coma pòdon encara pensar lo clergat catolic francés.

Qual serà lo novèl nom de la famosa granda region que los socialistas jacobins an farlabicat ? Çaquelà lo magnific nacionalista francés Laurent Wauquiez sembla èstre un bon en matièra de polemica :
 

Car en matièra de nacionalisme francés, l'Égalité est clarament aficada en fRança, non ? Sabètz perqué l'administracion francesa vòl gardar son monopòl regalian (coma díson), perqué las facturas s'i veson mens qu'endacòm mai en Euròpa... Se sabètz perqué lo sistèma politic o reformarà jamai, perqué i popa grandament dedins très pichon dins las escòlas, al collègi, al licèu e l'universitat de sciéncias politicas totparier.

Dinc lo sistèma politic francés lor agrada de nos far polemicas sus las evidéncias, grand es pas polit, pichon pòt èstre eficaç, e lo nom d'una region es pas important per gardar lo sistèma en plaça. En resumit la reforma de las region engimbrada pels socialistas es una granda cagada nacionalista de francesa de mai, los Jacobins son fòrts per aiçò manipular, aucupar lo terrenh per aquelas estupiditats, e agradar a un sistèma politic que nos còsta a totes/as.

«Au frais de la princesse» Yvan Steganovitch, editat en 2007, sempre d'actualitat. I a pas que la defiscalizacion legala dins la vida dels ciutadans e de las ciutadanas !