arcuèlh

dimecres, d’abril 06, 2016

Occitània : qui ganharà ? Ieu soi OCCITAN

I a los que vòlon "Midi", e que pensa dempuèi Montpelhièr qu'i a qu'una sola lenga dins la region administrativa francesa ; lo deute abisal e frechenc de l'ancian Conseil Régional de Montpelhièr arresta pas d'èstre entendut al melhor. Vièlhas argumentacions ges de mòde, ara... quitament Georges Frêche n'auriá pas volgut.

I a los que vòlon forçar la pòrta al jacobinisme, e que l'amenaça d'una manifestacion coma contra la Septimanie del Georges Frêche, valoriza aital lo mot Occitània qu'escupísson tant qu'i pòdon per èstre d'unes Gavaches (que i entendon ges, coma pensan grandament), Gabaia del costat de Bordèu per parlar dels Santongeses e Peitavins, que vòlon pas escotar ; lo problèma es que lo departament de Perpinyà, per èstre pas pro clever, arriba a torbar oposicion ont a la debuta n'i aviá pas. De mai, los representants de Perpinyà èran alara mal plaçat, e se plaçan sovent mal per rapòrt als Occitans, car la frontièra lingüistica de Salses, amb rasons montpelhierencas, es devengut un mur sus la sapiença que cal aver per melhor conéisser los arguments que son pas nòstres.
Es aquí que me cal valoriza la Catalonha del nòrd, e explicar a Perpinyà que la region vesina del Sud, sempre una referéncia per Perpinyà, me sembla, se sona pas Cataluña-Aran, nom que los Espanhòls an donat a la region o província de España es Cataluña ; lo catalanisme modèrne a creat un Principat de Catalonha amb un govèrn autonòme -e ne sèm plan urós en Occitània, govèrn que se sona Generalitat de Catalonha (en occitan car l'occitan i es oficial, s'oblida fòrça a Perpinyà), a creat tanben lo concepte de Països Catalans, per arregropar Cerdanya dita francesa e Rossel.ló, amai de las Isclas Balears e del País Valencià e la Franja de Ponent. Lo fait d'èstre Cataluña, Catalunya, Catalogne, Catolonia, a pas frenat per donar en 2006, l'occitan coma oficial e l'Aran coma autonòme ambe lo seu govèrn, Conselh Generau d'Aran... Donc La granda novèla region, 13 departaments, qu'un es Catalan (levat lo Fenolhedés occitan, e que los Catalans de Perpinyà respectan, mercés a una reala volontat politica) pòdon dins una region Occitanie devenir amb un estatut especial, melhor qu'en collaborar ambe las garrolhas que lo jacobinisme importarà via Montpelhièr.
E en mai perqué pas Catalogne, dins lo nom pels jacobins, car la novèla region es una region administrativa francesa, o cal pas oblidar ; vaquí ma rason : Aquò renforçarà (o pas) la determinacion (gausi pas notar autodeterminacion) per l'autonomia catalana a Perpinyà, es pas sonque una question d'identitat personala o collectiva ; Cal pas mesclar administracion jacobina (trapar un nom e la delegacion de poder qu'es la décentralisation) e l'identitat personala e collectiva catalana de Cerdanya e de Perpinyà. Es çò qe vòlon las gents de la Terreur révolutionnaire quora inventèran la nocion de NATION modèl Ernest Renan e Maurice Barrès, que mesclava lo juridic (la loi, Avoir des règles communes en lenga de l'article 2 constitucional) e l'antropologic (l'Èstre catalan e viure coma catalan) ; referéncia Cornelius Castoriadis «de la cité et des lois» conféréncias en francés de l'EHESS, annadas 1990.

Ieu me recòrdi l'inauguracion de la Portes dels Països Catalans a Salses, ajudat pel Conselh General, la causa se faguèt granda, e las bandièras a l'entrada tanben ; lo problèma esque lo foncionari del Conseil Général del 66, l'accent catalan, que faguèt la crompa, ne sap talament pauc sus Occitània, que crompèt la bandièra de Provença del temps dels Comtes de Barcelona al poder ailà. Lo cap baissat los Catalanistas qu'acompanhavi, èran pas fièrs, mas la simbolica èra granda.

Es que cal portar lo sièti de l'Euroregion de Perpinyà a la novèla capitala Salses per far plaser als extremistas de Catalonha-Perpinyà ? Puèi fabricar una paret modèl Israël-Palestina, Ongarés, Espanhòl de Ceuta-Melilla o del vièlh Berlin entre lo país de lenga occitana e lo país de lenga catalana ?

Al final aurà ganhat lo jacobinisme ?
Segur que non, car la popularitat del mot Occitània (Occitanie dins la lista dels politicians de la decentralizacion)  es talament granda, que soi segur que capitarà dins una enquèsta (vòt popular) que nos arriba per mai.
A còps las ajudas dels jacobins venon pas de qué s'esperava ... Perpinyà es la region de fRança que se vòta lo mai pel FN, per un occitan d'Arièja parachutat en Rosselhon, i a pas un problèma politic grèu del costat de Perpinyà e de totes los caires politics ? Començi a pensar coma Montpelhièr, es grèu doctor ?
A còps  las ajudas als Occitans e las Occitanas pòdon venir de los que son contra (extrèma-dreita a Tolosa pel mètro en occitan, o Catalans de Perpinyà), los Occitans podràn argumentar que Occitanie es tot levat « independentista coma mantunes extremistas » de Perpinyà...o de Barcelona (sovent mai sapients qu'en Rosselhon) ! Los de Perpinyà, Catalans, de vertat segur, vos cal manifestar, mas per aver lo departament-region qu'ameritatz coma Iparralde de l'autre costat dins l'autra granda region d'Occitània qu'a coma reala capitala occitana, Bordèu.

_°_
Apondon en francés, per un membre de la comission : 
 Òme d'Òc as dreit a la paraula : PARLA .... MACARÈL !