arcuèlh

dimarts, d’abril 05, 2016

Quina politica agricòla per alimentar Tolosa

Es una question que Montpelhièr a jamai vista, pausada clarament, car Montpelhièr a pensat en Perpinyà sonque una concurrenta politica partidocrata jacobina.
De las chifras inquetantas, non pas solament per la demesida dels païsans en Catalonha de Perpinyà, sovent locutors naturals de catalan, portador d'una cultura enraiçada dins un contunhum que sembla abandonat pel mercat-Estat-nacion fRança e per la decentralizacion tanben, Montpelhièr fins ara, e alara per la novèla region administrativa francesa, Occitània a Tolosa (se del(e)ga pas a Montpelhièr plan segur) ?
Dins un article del 4 d'abrial 2016, dedins La Semaine du Roussillon, lança una alèrta, una alèrta se dubrís per la novèla region de Tolosa-Perpinyà-Montpelhièr: ligam ; Ara, un Tolsan crompa majoritariament fruchas que nos venon industrials del Sud d'Espanha e de Marròc, e ne mesuram pas la pollucion per la logistica que nos arriba, nimai per l'estòck de pesticid non contraròtlat que nos arriba en boca (e l'Union Europèa ajuda a l'opacitat del problèma). La decentralizacion francesa ajuda pas tanpauc a aver una politica sus aquel sicut, al contrari ; la delegacion de poder per çò que concernís los permís de bastir a destrusit las tèrras agricòlas bonas e prèp de Tolosa o Perpinyà, la novèla capitala d'Occitània (region administrativa francesa) aurà donc dificultat dins l'avenir per minjar melhor, e en quantitat, puèi ecologicament responsable. Perpinyà qu'arriba dins la novèla region a un poder grand sus aquel tèma, mas los CR n'an pas jamai agut consciéncia politica d'aiçò, an daissat far lo lòbi FNSEA, a París e Brussels, sul tèma, ambe coma sola aisina al cap, una pensada jacobina d'aquel grope de lòbiistas agricòls.

Los 15.000 personas que nos arríban a Tolosa per an, devon saber : 1 / que van lotjar dins ostals o apartaments que la defiscalizacion francesa a finançat, edonc a montat aviat, sense responsabilitat ecologica, donc en factura d'electricitat lor costaràn carríssim, e logistica catastrofica per anar al trabalh, 2/ que la basa agricòla de Tolosa es de mai en mai granda, e sobretot elonhada de Tolosa, per rason de la precedenta politica, politica anciana devolgut a la partidocracia que fabrica una gestio na cort tèrmi del territòri administrat, donc minjar plan a Tolosa devendrà de mai en mai car e de mens en mens contrarotlable ecologicament, sanitós d'oblidar.

Las 15.000 personas qu'arríban cada annada se deuràn preparar a viure pauc a pauc coma a París sense n'aver la logistica d'Estat per viure plan.

La gestion francesa, de la decentralizacion o jacobina e centralista, es una catastròfa per Occitània de Tolosa e Catalonha de Perpinyà.