arcuèlh

divendres, d’octubre 14, 2016

Bob Dylan Prèmi Nobèl 2016, felicitacions a la Suèda !

1903, Frederic Mistral se li refusa de sortir del territòri per recebre son prèmi Nobèl ; es l'Estat francés, republican e sant que li refusa ; sèm plan dins un regime democratic (nos explica l'istòria de la santa escòla republicana). A l'Estat francés se valoriza sonque los ecrivans en lenga del rei (edicte de Villers-Cotterêt), de l'Estat centrlaizator,  donc de la santa republica jacobina ; aital anuèit vesèm arribar protestacion francesa contra lo "Nobel Price" autrejat a Bob Dylan. Aquò m'estona gaire. Lo prèmi a frederic Mistral a levat tanben protestacion nacionalista francesa, expansionista republicana francesa, etnista republicana francesa (una lenga = un Estat !).



Dedins l'Estat francés, los Occitans son locutors-ciutadans que de dreit an pas brica. E serà pas una lei qu'arriba bravament al final e aprèp la promessas 58 del candidat François Hollande al Parlament francés que cambiarà l'etiqueta, «langue régionale» per una clientèla que vòta. Sèm donc ambe François Hollande, coma ambe François Mitterrand aprèp lo discors d'An Orient (Bretanha), dins l'electoralisme de bais nivèl. Es pietadós.
 
Dempuèi, Occitània, mestrejada per las autoritats francesas ambe l'etiqueta "Occitanie" (çò que sembla un pas grandíssim !!! edr!), e tanben principalament, en universitats oficlalas de letras, per sa literatura en occitan, teatre, roman, poetica, etc. ; vòli autrejar la prima de la perceverança lingüiscidària a l'intelligencià francesa que repotega contra lo Nobel Price a Bob Dylan ; son monde que del francés ne fan una arma politica per destrusir las autras lengas, devath lo pretexte qu'escriure se dèu far segon las nòrmas que els pensan bonas, la lenga del rei per exemple, tot en estar republicans!

Una iniciativa a Tolosa, directament dins la dralha del respecte dels Dreits Civils que vòlon los Occitans, e qu'un Frederic Mistral comprendriá clarament, naturalament, simplament ; es aquela iniciativa d'una estatua pel Prèmi Nobèl de la lenga nòstra, l'occitan del XXIen sègle, la lenga d'Òc del XIXen. Totas las informacions en francés aquí : picatz. L'article es escrit en francés, mas es sortit d'un blòg de Gasconha ; aiçò es pels separatistas de Gasconha e Provença que vòlon destrusir l'òbra d'en Frederic Mistral : l'unitat del Tresòr del Felibrige.

E per los qu'an la memòria còrta, ai en man un diccionari de 1932, que los podràn ajudar a melhor entendre la basa del trabalh de Per Noste, lo diccionari de Simin Palay, una òbra collectiva que complèta lo trabalh del grand Frederic Mistral. Dos tòmes dels primièrs diccionaris qu'an assajat de préner nòrmas per la lenga que tota la populacion parlava a l'epòca, sense excepcion de classa.

Un prèmi Nobel deuriá èstre autrejat collectivament a totas las associacions de letrats o pas, associacions que fan seguir l'òbra d'en Frederic Mistral, dins la renavida de la lenga del grand Frederic Mistral ; e soi segur qu'agradarà als polemistas de l'independentisme letrat francés.