arcuèlh

dilluns, d’octubre 17, 2016

Quand Aran manifesta, se vei quicòm d'important

Dins la region administrativa francesa Occitanie se manifesta jamai ambe la lenga d'Occitània al cap de la manifestacion. En Aran si ; perqué ?

Fau notar que l'escòla aranesa qu'a permetut aiçò es jamai visitada oficialament pels capolièrs de l'Éducation Nationale, coma una aisina de formacion dels regents, professors de lengas, etc.

Donc vaquí la fòto qu'amerita totes los comentaris, lo subjecte es pas la lenga occitana, mas la lenga es emplegada normalament, e per las femnas d'Aran ! Çò que fauta en Occitània, granda o administrada.

Remarcatz sul pic, per la comunicacion ambe Occitanie vesina, i a lo francés ; Aran es lo territòri d'Espanha que s'ensenha lo mai aisidament la lenga de Paris, aquò frena pas una bona coneisséncia de l'occitan, se la lenga es ensenhada per immersion lingüistica e PER TOTES/AS en Aran.

Segond punt, l'espanhòl es pas abandonar, car lo torisme per Aran arriba tanben de Euskal Herria, Aragon, e Castilha-La-Mancha, enfin d'Espanha.

Tresen punt, la granda autonomia aranesa oblida pas la lenga dels pairs politics catalans ; fau notar que lo trilingüisme es quasiment la règla en Aran, l'anglés e lo frnacés o son tanben ensenhat, en tota normalitat.

Es donc bravament un modèl per Occitanie, region administrativa francesa ; quantes foncionaris i son passat oficialament per tornar loi modèl  dins la region administrativa ; son vesins totun ! Per la granda Occitania es benlèu mai complicat, mas de foncioniari de l'Éducation Nationale jamai i son estats oficialament per tornar l'exemple dins las tombadas occitanas ont i a escòlas d'Estat. E per l'universitat francesa en Occitanie, quantes estudiants i son estats far Eurasmus aquí ? Dos o tres, pas mai, mas zèro es segur la bona chifra.

Remarcarèm per fin, es pas una manifestacion, mas una caminada, puèi qu'es un problèma, las popas, qu'a a veire ambe l'environament, e lo minjar ; donc aquí soi pas segur que lo problèma fosquèsse près en entièr per las autoritats politicas ; lo problèma de sentat publica de las popas es ligat al tipe d'alimentacion que se dona, e en Catalonha-Aran, lo productivisme favoriza Mon$anto puslèu que d'autres sistèma mai biologic per produsir...

De l'autre costat de la frontièra dels Estats imperialistas, lo problèma aquel dimenge èra una messa per demandar perdon ; quantas messas per demandar perdon al sistèma politic que refusa de veire los dangièrs del minjar productivista ? E pas sonque lo productivisme, i a tanben los desplaçaments umans, mai de 2 milions de toristas per an en Aran, e lo sistèma automòbil per los portar... Los Pirinèus son fresques, mas es que son sanitoses ambe la fòrta pression toristica de la civilizacion del petròli ?

 Quinas son las chifras per Aran un divendres d'ivèrn entre 17h e 21h ?

La sentat publica es per curat los òmes e las femnas, mas abans de curar, i a pas bric d'autres problèmas a pensar ? Lo problèma francés e lingüistic es curat, absent, en Aran, es exemplar lingüisticament, puèi ara fau portar una politica sus d'autres subjectes ?