arcuèlh

dilluns, d’octubre 17, 2016

L'integrisme catolica manifestava a París : dangièr sampitèrne

Cadun son centre d'interès ... mas a còp val melhor saber d'ont vendrà lo dangièr.

Quand a Montsegur se manifestava -ambe la "santa" gleisa de Roma-, per trobar un perdon departamental, compassion regulara, gaire novèla, pel curat general de Pàmias, a París l'integrisme del "Pòble de dieu" catolic manifestava per far la guèrra als gais e a las lesbianas, e al dreit aplicat a totes/as.

O fau afortir, soi d'una familha que lo maridatge -un contracte de maridatge civil o de glèisa vaticanesca- es jamai estat la nòrma, es istòria de familha.

Donc quand vesi lo collectiu qu'a masselat los catars, los protestants e los jansenistas en Occitània per imposat la "lei de dieu" qu'es la lei pensada pels integristas franceses ambe lo modèl vaticanesc en cap, reviscolat, me sembla que son monde que lor fauta memòria istorica ; e del meteis biais que fau critica los falords musulmans que fan interpretacions farlibicas de Al Còran, las interpretacions catolicas francesas del roman vaticanesc del "Pòble de dieu", La Bíblia, me sembla de criticar tanben, perqué son autanplan dangieroses per la populacion, per la vida en general, per una vida en patz sus aquela polida planèta, qu'es pas l'òrre infèrn coma o pensavan los bons cristians a l'Edat Mejan.

Non la departamentalizacion del perdon catolic es pas sufisent ; alara quand lo clergat catolic predica a Montsegur, l'estructura catolica engana a París ; a quí devèm far fisença per èstre una estructura qu'acompanha la fe dels cristians que n'an mestièr en Occitània ? Es que las estructuras multiplas de la fe religiosa son adaptadas a Occitània ? Responsa per l'istòria, sabèm que non.
Sobretot quand se mescla Estat -leis d'Estat centralista- e fe -cresença en un dieu salvador quand es lo meteis que lo rei-president-, l'Estat ecclesiat centralista qu'acompanha lo rei-president per non pas èstre masseliats per el dins una colèra politica qu'a oblidat la sant Bartelèmi contra los protestants de Navarra (capitala Nerac), protestants majoritaris a Paris aquel jorn... Quand la fRança èra tanben governada per la parlamentarista Navarra (amb separacion dels poders), los integristas catolics i son pas anats leugièrament per eliminar lo concurrent navarrenc. E la responsa protestanta foguèt tanben del meteis escantilh en Occitània, en Navarra e al entorn.

Avèm aital la meteissa situacion en Orient-Mejan entre lo mesclum sionista, e las varianças musulmanas. E la dreita francesa es del costat dels integristas catolics... Donc tanben dels Djihadistas que fan terror en fRança ! Del costat de los que fan pas de diferéncia entre Estat e gleisa de Roma... Los que nos fan gôlois sense aver res demandat.
Lo sistèma republican francés imposèt la patz e sobretot sortir las glèisas de l'Estat, çò que díson laïcitat, e aital sonque a la debuta del XXen sègle aquò capitèt d'èstre imposat a tota la societat republicana ; la societat reiala, que lo representant de dieu èra roy des fRance, estent mòrta a la fin del XVIIIen sègle puèi al XIXen mantunes còps.