arcuèlh

dilluns, de novembre 14, 2016

Occitan : emplec dins la publicitat

www.france-emploi.com
Es pron raríssim per s'en felicitar ; quand un site Internet d'emplec emplega l'occitan per sa promocion, me sembla un eveniment de marcar d'una pèira blanca, roja e jauna !

Quí me podrà dire que l'occitan frena a la comunicacion ?

Quand avèm un fren, es simplament un fren politic legat la mauconeisséncia de las capacitats lingüisticas de l'occitan, e la pression politica fòrta dels centralista, jacobins o bonapartistas de tot escantilh. La pression dels enemics de la diversitat umama e dels escambis dedins la populacion per melhorar la sapiença collectiva.

Alara quora l'administracion francesa de la decentralizacion o comprendrà (!?!?), alara quora los elegits l'imposarà dins la comunicacion oficiala ? (!?!?)

La felicitacion val per totes o totas los/las caps d'entrepresas que pensaràn per la publicitat que son dins una region que l'occitan es la segonda lenga d'emplec de la populacion.

Me podètz dire quina es la dificultat en zòna francofòna (zòna supausada d'airial latin) d'emplegar una autra lenga latina, la primièra lenga normalizada per rason de dreit costumièr e de gestion politica del Ducat d'Aquitània, encara emplegada al XXIen sègle e compresa per mai que la majoritat de la populacion. 

De mai es la lenga « Pont de la latinitat » coma l'a explicat mantunes còps Frederic Mistral o Jean Jaurès ! Alara perqué es pas mai emplegada a Tolosa ?

Perqué la signaletica del mètro es pas TOTAS jà en occitan, e parier pel tramvia, pels buses, pels taxis, per las locacions de veïculs, pel futur transpòrts entre Labèja e Portet, per la novèla linha de mètro 3, per las linéo 1 2 3 4 , etc. ? 

Es evident que fau felicitar la novèla publicitat en occitan, per non pas se protegir l'umor francés sul biais de viure dins la novèla region administrativa Occitanie.
L'occitan i es emplegat coma una causa qu'amerita tot lo vòstre interès economic. Es pas de folclòre, un causa superficiala, quitament se pòt portar un messatge.