arcuèlh

dimecres, de novembre 16, 2016

Un repais qu'agrada, Escòla d'Aran

Avèm a Tolosa, un ostal de formacion que se sona Occitanie ; en passar per Les, nos redèm compte que l'etiqueta basta pas per salvar un biais occitan de cosinar en país tolzan, ni de pensar occitan al nivèl mondial per la cosina e l'ostelariá OCCITANA ; fau encara un còp una volontat politica. L'ostal d'Ostelariá de Les (Aran - Occitània) es nascut d'una volontat politica aranesa.

Ièr 15 de novembre, avèm aprofieichat de la « cosina dera Val d'Aran », a l'escòla d'Ostelariá d'Aran, a Les. E coma avèm apreciat la cosina vaquí la fòto de los qu'an trabalhat. Son els que fan la cosina bona, o fau plan dire ; e son monde qu'an pas problèmas lingüistics coma a l'Estat francés ! Lo menú es presentat en cinc lengas, l'occitan comprès.
Fau notar que la politica lingüistica exista en Aran, un guida lingüistic es prepausat a tot estudiant, e mantunes corses de lengas son previstes dins los corses de la setmana.
 La cosina occitana es coma totas cosinas del monde, un trabalh d'equipa.

La cosina occitana a un centre de formacion, es en Aran.

Alara aquí a Les (Aran, Occitània), i podrètz minjar del diluns al dijòus, a miègjorn.



De qu'avèm minjat :

Las majoflas fòra sason es pas çò que m'agrada lo mai, mas fau plan dire qu'ai vist aquí aquela «Montanha regalada» que fan la beutat d'Aran, ai vist una metafòra a l'imne oficial d'Aran que nos encanta quora SE CANTA.
Puèi aquel vin associat al plat màger, leugierament lheidatan, ambe un plat de teisson confit e aquela salça de pomas ... miam miam !
Ara çò que fauta a la primièra visita, lo contengut occitan als vins de la carta (çò que vòu pas dire que los vins prepausats son pas bons, al contrari) ; a 70 km de la Val d'Aran i son vins occitans de grandas valors gastronomicas (Juranson, Madiran, Fronton, Corbièras, Limós, Menerbés, Cáurs, Duràs, Bordèu, Saussinhac, Brageirac, Sant Shinhan, Castelièras de Nimes, Castèls de Ròse ... avèm en Occitània los politis vins del monde e son pas ensenhats a l'escòla d'ostelariá de Les, Occitània).

Farai remarcar que l'escòla es d'ostelariá  ; e que lo plurilingüisme es ensenhat ... los corses de francés i son per immersion lingüistica, e pas en opcion ; es una escòla d'ostelariá per totes los escolans de Calandreta qu'an enveja de practicar a l'internacional, la gastronomia, e faràn flòri de totas las coneisséncias lingüisticas qu'an agut en Calandreta, tot en visitar un biais ispanic de pensar la cosina, ambe una fòrta influéncia francesa, dins lo servici e dins una certana presa de travèrs borgés francés.

Francament aquel moment, a 14h, es estat per me, esperat dempuèi bèl briu en Aran (Occitània), mas un moment gloriós de la sapiença occitana (quitament se la consiéncia es pas fòrça dins los ments), d'èstre local tot en prepausar un grand nivèl gastronomic mondial, SÈM EN ARAN, OCCITÀNIA.