arcuèlh

divendres, de maig 06, 2011

L’abonament Nouvel Obs es NIET.

L’Ucraïna (en minoritat territoriala) e la Bielorussia (majoritariament) son estats tocats per la centrala nucleara de Tchornòbil, la populassa paga aiçò ambe malautiás e migracions forçadas per sègles e sègles,  e sabèm pas de qué paguèm nosautres, e bè … Los nucleocratas prepáusan aital de contunhar de jogar ambe lo nuclear, lo Nouvel Obs es aital un instrument d’aiçò, e pels nucleofils lo Nouvel Obs publica mai que pels que son per las lengas de França…

candela o nucleari NouvelObs comentaris

Recebi lo Nouvel Obs regularament, ai jamai res demandat, sabi ara perqué pagarai pas un abonament, es una question de RASON. Mon abonament al Nouvel Obs es NIET, per donar una correccion e gardar la memòria dels castigats per Tchornòbil e Fukushima Dai-Ichi, e per assabentar las autras populacions preferissi gardar ma moneda per d’autras revistas.

La rason explica, lo francés es l'avenidor, l'occitan es lo patrimòni (veire constitucion votada per la dreita nacionalista francesa), la vièlha lenga ; donc, siaguèsse modèrne e parlatz francés... o anglés ? La pròba que l’anglés es l’avenidor ; la recèrca francesa, especializada en recèrca militara*, manda comunicats en anglés. (* zo díson clarament pendent los debats publics sobre las nanotecnologias a Tolosa Mediatèca dins los corredors quora la protestacion pudadissa fòrça per sortir de la sala)

Lo rasonament dels modernistas oblídan que aprèp una centrala nucleara que peta, cal silenciar la populacion, una bona dictatura en Bielorussia farà l'afar. Es lo projecte politic dels nucleocratas ?

mantunes jorns fa, lo Nouvel Obs encaissava una publicitat d’AREVA e aviái jà publicat lo document ambe comentaris adaptats.

Areva se paga Nouvel Obs

N’i a d’unes que me diràn, los cal ajudar … son passats sul tèma de l’editorial a la letra de legidor. Per las letras de legidors sobre la lenga occitana, sabèm qu’arribarà jamai a l’editorial, jà pòrta dificultats d’aver una letra de legidors en francés sul tèma, alara en occitan, imaginatz : «anèm pas tornar a la candela lingüistica»…

L’esquèrra francesa nos a sempre enganat, al PRG-PS-MRC, lo Nouvel Obs tanben. Lor mandi un boquetonet de ròses, Télérama es polit portada e sobretot dedins, son pas los sols a aver la nostalgia de lo qu’a signat l’autorizacion de bastir centralas nuclearas en Occitània, mas al mens Télérama es clar dedins ambe lo corrièr dels legeires.

Portada Télérama

Télérama dona tanben lo programa television… (ai pas de television), mas al mens sabèm que la crompa de Télérama farà foncionar un debat sul tèma coma sortir de l’endrona del nuclear, coma sortir de l’endrona PRG-Socialista tot es èstre d’esquèrra non nacionalista francesa ? non militarista francesa ? Joan Jaurès se questionava, el tanben… Lo nacionalisme francés l’a assassinat.

Ièu tanben pensi que cal sortir de tot automòbil, perqué las pollucions de las miniparticulars de Tolosa o Bordèu (article recent de La Dépêche ne parlava) n’en sortirèm que se lo nombre de veïculs es a la baissa, e ont podèm installar transpòrts collectius… Remplaçar, lo nuclear que peta se remplaça pas un país, un territòri martirizat, se ramplaça pas nenets martirizats, de genòmes destrusits, de vida matada ; de tèrras quitament decontaminadas faràn pas tèrras biologicament normalas, etc. Lo que martiriza es la nucleocracia, que cal far d’aquesta casta dangierosa ? Se remplaça aiçò tanben, o se mata ?

Logique du nucléaire

La nucleocracia mata, es clar.

E per saber quin avenidor prepáusa la nucleocracia, vaquí Là-bas.org. La nucleocracia es un acte antidemocratic, es per aiçò qu’agrada a mantunes … dictadors en èrba irradiada, n’i a pertot que pensa que lo ciutadan es pèc e que se pòt aisidament enganar longtemps.

-°-

L’autocritica es interdicha al Parti Socialiste, senon … lo sistèma partidocrata s’en carga e fòrabandís. Es un problèma duradièr, coma lo punt de vist del Parti-Socialiste-PRG sul nuclear.

Es donc çaquelà un grèu problèma democratic.

Vos autoriza d elegir lo tèxte següent, es pas brica de ièu, es viscut de l’interior, me sembla interessant d’o legir e de l’aver en cap a cada eleccion de l’Estat centrlaista francés, lo “Je” e lo “nous” del parti Socialista es complicat, autanplan complicat que Mélenchonetonet.

del dedins

La traduccion en occitan es estada faita pels indigènes occitans, los que van encara votar, e los ciutadans del planèta, que son bravament mai nombroses.

Ai evidentament agrandit los caractèrs, serà lo sol punt de vista qu’ai poscut installar dins lo document.