arcuèlh

divendres, de maig 27, 2011

Lo VTC coma modèl de desplaçament, utile òc mas per quí ?

VTC, Velocipedic per Tot Camin… o l’«egalitat» republicana francesa, egalitat que ajuda París de sobreviure, de far sobreviure los seus budgectes centralistas.

Me soi pausat la question mantunes còps perqué la bicicleta es presentada sonque coma un instrument de léser, de la dimenjada, per exemple dins aqueste article, o a còps e de mai en mai per Occitània, coma un mejan unic de desplaçament.

vélo LeDevoir 270511

L’article explica que lo velò arriba en vila. Cal dire qu’a Tolosa i es dempuèi longtemps, malgrat la qualitat de las pistas dedicadas, de qualitats maissantas, bravament mens de bona qualitat que las rotas. Cal dire que las rotas son utile per desvolopar una politica de decentralizacion que se podrà veire… De mai a Tolosa l’esperit velò es pas estat fabricat al meteis temps qu’une pensada pels desplaçaments collectius. La decentralizacion fabrica pas de pensada globala pels desplaçaments.

Me pausi çaquelà de l’utilitat de la veitura. La veitura es utila per poder se desplaçar sobre totes los territòris d’Occitània, car pel moment avèm pas gaire la possibilitat de pensar pendre lo tren + velò pertot en Occitània.

Mas i a una autra rason per l’existéncia de l’automobile en Occitània. La podèm resumir a un panatòri monetari reala de França en Occitània. Lo mai important radard de França es en Occitània, explica Sud-Ouest uèi dins son edition per totes los departaments de l’Oèst d’Occitània.

radard SudOuest 270511

Un «radard iperactiu» explica la redaccion de Bordèu, mas que vòl dire iperactiu dins una region que se fabrica ges d’automòbil dempuèi sègles e sègles… e que l’Estat refusa la gestion pròpria de sos afars economics, od’una pensada economica pròpria que fosquèsse pas enquadrada primièr per las leis parisencas.

Aquò explica un panatòri monetari real, reialament republican, podètz rotlar en velò, aital en antijacobin, mas zo serà pas pertot, e donc l’automòbil vos serà necita, de mai se los desplaçaments nos pòdon raportar, iperactiu mai qu’al nòrd, aquí ont avèm los nòstres mejans collectius de deplaçaments, eficaçes, nos fotèm de vosautres, ciutadans sotmetuts al sud (Occitània) ; e sètz contents, alara… que votatz sempre pels partits de govèrn centralista francés.

Anè los Occitans podètz far de VTC, alara vos daissèm tranquilles. Nosautres aurèm una LGV que pagarètz tanben… çaquelà.

radard