arcuèlh

diumenge, de setembre 28, 2014

Bigòrra, relicas que capvíran las vals pirinencas

Lo conselhièr general de Lorda a visitat Nevers, e donc qué ? Bè justament es aquò que li a donat l'idèa de : tornar las relicas santas de la polida Bernadeta Sobirós al país. Alara, coma sètz pas encara informat de tot pels pelegrinatges que se fan a Lorda e de l'istòria sancièra de l'afar de Lorda, vos cal un pichon refrescament istoric.

Image (126)

Un còp èra, una pastora a vist la santa Vièrja Maria, mantunes còps dins una cauna prèp del volatjòt de Lorda. La pastora ne parlèt al curat e la salça del pelegrinatge èra pas encara en vista. Mas coma es raríssim de veire la Maria de Jèsus dins un cauna parlar a una pastora, lo dorsier es estat lèu montat al Vatican, que l'a decretèt santa la Bernadeta Sobirós, perqué Maria, aquela de Jèsus, li aviá confirmat que «soy era immaculada concepcion» … dins un monde normal, las causas s'erián damorada aital ; mas sèm en tèrra de conquèsta francesa, e donc las elitas de la Glèisa catolica parlan la lenga de poder, dempuèi l'inquisicion contra los «bons cristians».

L'afar devenguèt pro seriosa per pensar que la frasa en bigordan, o patois pirinenc, non podiá èstre plaçat onestament dins una capèla de glèisa, e donc que calguèt una revirada en santa lenga republicana francesa. Èra la nòrma de la dignitat de l'epòca, la lenga dels païsans non podiá èstre la lenga d'una santa Maria dedins una glèisa qu'a sempre refusat la Bíblia en lenga occitana, la lenga dels eretics.

La repression contra aquela pastora anguèt dinca l'exilh a Nevers, en Borgonha, es de dire en tèrra francesa, de lenga republicana, o anciana lenga reiala., en lenga santa perqué aquela de sant Estat filha ainada de la Glèisa de Roma, dins un moment d'integrisme dels grands a la fin del XIXen sègle.

Es sonque una peticion d'una poetessa bigordana que moriguèt a Bordèu, e qu'acampèt milièrs de signatura, que faguèt cambiar l'avesque de pausicion franchimanda, la frasa seriá notada sus la cauna e lo pelegrinatge podiá debutar.

Ara, los de Lorda fan pas res d'especial pel reviscòl de la lenga de Bernadeta, mas per assegurar un bona tenguda pastorala e comerciala de l'endreit, son mai fòrts.

Lorda es devenguda aital, lo centre d'un grand moment logistic catolic de pelegrinatge mondial. Los afars ecclesials van plan a Lorda.

Aquí arriba nòstre elegit UMP que pensa que los afars logistics catolics se podrián melhorar en tornar las relicas de la polida Bernadeta Sobirós a l'ostau bigordan. De mai aquel de Nevers, es de mai en mai, abandonat pel sistèma ecclesial catolica ; mas i son encara 200.000 visitas cada annada, benlèu que las vòl recuperar, los afars pastorals e comercials ne serián aital melhorats de 200.000 visitas de mai, e la valorizacion de Lorda podriá aital segur pujar politicament, socialament e religiosament, e benlèu assegurar un lièch de vòt al sant òme UMP elegit a Lorda.

Mas jà se parla de baissa recuperacion politica ; es pas de creire de las maissantas lengas ; vertat qu'en tèrra laïca, aquel afar novèl de l'UMP sembla un pauc al retorn de Nabot II (neurònes) en campanha electorala, mas en dimension plaanetària e a la dimension de Lorda la bigordana, doinc mens interessant per la premsa parisenca, quitament aquela dels mèdias catolics e parisencs ; per èstre entendut, un ase dèu aver bravas sonalhas de bèla qualitat, a Lorda, son sonalhas pastoralas catolicas.