arcuèlh

dimecres, de setembre 24, 2014

Integrisme religiós : efèit Linha Maginòt

Per los qu’an abandonat de veire un grand contunhum dins las accions administrativa o militara, nacionalistas francesas, la linha maginòt èra supausada arrestar l’armada alemanda en Lorrena-Alsàcia. Aquò se debanèt en 1939. E donc dempuèi 1939, l’administracion francesa, e la seuna armada, los militars republicans franceses, la doana e sa polícia, an pas tirat leiçons d’eficacetat de tot d’aiçò.

Efèit linha maginot

I a agut la linha maginòt, mai tanben l’administratiu de l’Estat sovietic, mai tanben la mar es pas una frontièra pels movements umans (FRONTEX, la paret administrativa europèa), per assegurar que las frontièras son pas ermeticas als movements de capitals o d’òmes… cal viure dedins los Pirinèus per comprendre que lo «traité des Pyrénées» a pas creat una frontièra entre pòbles, mas entre Estats que los monarcs èran de la mesma familha de dictatura.

La mar èra succeptibla d’èstre melhor que la rota, los ponts o los batèus de las linhas regularas ; veire las parets tips espanhòlas a Melilla ! Mas FRONTEX tanben frena pas l’immigracion en Grècia fàcia a la Turquia, encara mens en Bulgària.

Ara, o sabèm, gràcia a l’ineficacetat de l’esperit Maginòt made in France, que val melhor aver un bilhet d’avion per passar en l’Estat centralista francés. Vesèm aital que l’administracion militarista francesa acaba de provar que dempuèi la Linha Maginòt, an de computer en mans, mas son autanplan «eficaçes» per regular las migracions dangierosas.

Aprenèm tanben, que contrariament a çò qu’es estat escrit, la familha Merah es pas una sola persona qu’es tocada per l’integrisme, es una familha, amai pensi qu’es un clan (a Tolosa o podèm confirmar) …. Aquí tanben los rensenhaments d’Estat francés son arribats a un nivèl d’incompeténcias qu’es pas de creire (de l’ensenhament, la diplomacia, los elegits tolzans e la polícia d’Estat) ; e son pas las novèlas leis que rendràn eficaç totes aqueles servicis que los Occitans, tanben, pagan… mas que podèm pas causir per los aver eficaçes, pro clarament eficaçes per tota la populacion que visquèsse en tranquillitat.

Mas benlèu la primièra eficacetat es … oblidar lo sistèma francés per Occitània e debutar un vertadièr ensenhament regionalizat, veire autonòme de las estupiditats partesans qu’avèm dins l’Éducation Nationale sul tèma de la diversitat (coma díson dins l’aristicracia de l’educacion torta francesa). La vertadièra eficacetat per Occitània es un gran d’autonomia que confina a l’independéncia de la diplomacia francesa.

Integrisme religiós en Euròpa

rensenhaments helvetics mai eficaçes que los parisencs

-°-

Istòria de Bretanha

(en lenga francesa e a gratís sul net)

Libre d'Istòria de Bretanha