arcuèlh

divendres, de setembre 12, 2014

Lo legal e la desobeïséncia

Dins los mèdias espanhòls, dins la boca dels unionistas espanhòls (PP, Ciutadanos, UPyD, PSOE), o tanben dins la boca dels democratas independentistas, los dos mots amerítan un comentari.

Quora l’extrèma-esquèrra catalana independentista demanda la desobeïcéncia (distribucion de trac pendent la manifestacion), i a un quicòm que me pausa problèma : desobeïr a quí, a Madrid ? (crear un Estat independent, es ontologicament aiçò). I a pas de Parlament a Barcelona ? L’esquèrra extrèma pensa tròp sovent la superioritat de l’Estat vièlh e imperialista fàcia a institucions catalanas que son succeptibles de donar lo legal, tanben.

Lo legal es donat per quí, Madrid que nega la democracia en Catalonha, o lo Parlament de Catalonha (qu’i son tanben deputats) que vòta lei e qu’a la capacitat de far votar actualament una declaracion unilaterala d’independéncia ?

Manifestacion de Barcelona 11092014 1

La legalitat es crear un Estat novèl per respectar la lei melhor, la lei del Parlament de Catalonha e sense interferéncia ambe l’Estat vesin. Aquò tanpauc vòl dire que las leis europèas an pas d’èstre influenta dins aquelas votacion ; anuèch, sul continent europèu, las leis votadas pels Parlaments de l’U.E., o fòra de l’U.E, e dins la proximitat de l’U.E. son pastad d’influéncias redaccionalas del Parlament Europèu.

La legalitat espanhòla es autanplan pastada de leis europèas, las leis del futur Estat catalan o serà autanplan.

Lo dreit, lo juridic, es una aisina, pas una religion, per desvolopar un respecte de totas las ciutadanetats, es pas una finalitat.

Bandièra Catalana votar es pas illegalManifestacion de Barcelona 11092014 4