arcuèlh

dimarts, de maig 19, 2015

S’acaba amb succès la nuèch dels musèus

Al moment que los integristas musulmans, mals educats (sovent en occident e particularament en fRança, mas o cal pas dire, ni que son mals educats ni que son mals educats en fRança, senon serètz islamofòbs), son a destrusir las raiças de las civilizacions dins l’Orient-Mejan, e donc forçadament un bèl tròç de la civilizacion miègterranèa que pertòca grandament a Occitània ; Le Devoir publica un dessenh umoristic que me fa pro soscar.

Dessenh umoristic

Es un dessenh que data, mas que Le Devoir reviscòla. Es un dessenh que plaça la femna al nivèl que la civilizacion occitana a portat un pauc (a l’ostal), e lo ròtle masclista de l’òme que sembla que l’integrisme musulman volguèsse tornar a l’edat mejan.

Imaginatz aquel paire de familha en regent de la santa republica francesa que prepara los seus dròlles d’anar a l’escòla per destrusir la lenga occitana. E bè, l’Estat francés a condicionat coma los jihadistas, los regents e professors de tres o quatre generacions per destrusir las lengas de França (de França per fòrça del poder expansionista francés, o de refeèndum manipulat al modèl Putin en Crimèa).

Union europèa lengas occitan esperança

La reforma de la novèla majoritat (socialista) coma en 1999, al cambiament de constitucional qu’impausa lo francés dins la constitucion per rassegurar los nacionalista francés contra l’anglés, la novèla majoritat tòrna a jogar ambe lo fuòc de la destruccion lingüistica en fRança.

Es vertat que las lengas en França, per l’UMP-UDI, son estadas consideradas coma partidas pichonas de la constitucion, un musèu juridic viu en l’article 75-1 o confirma.

Ambe totas aquestas avançadas dins la destruccion lingüistica, podèm confirmar que lo gropeton politic PCf-PRG-PSf-UMP-UDI-FN son los jihadistas de las lengas de fRança. E digun al nivèl europèu protesta pro fòrt (al nivèl que se protesta pels monuments de Palmira), per aquela politica de netejament cultural e lingüistic francés, una expression del regionalisme d’expansion parisenca, e lo netejament ambe la lenga del rei en republica.

La visita dels musèus de las lengas mesprezadas de fRança es impossibla, es pas una medalhòta qu’ajudarà a reviscolar un patrimòni que la destruccion es talament fòrta que las revioscolar prendrà mai de 40 ans, coma per exemple l’ebrèu en Israël, mas lo volontariat politic absent, serà pas 40 ans, mas 240 ans que caldrà.

Las lengas mesprezadas en fRança o son dempuèi l’edicte de Villers-Cotterêt, qu’es ara una comuna en mans del FN, un edicte de la fin de l’Edat Mejan ; aquela tradicion de destrusir los concurrents lingüistics per establir lo poder central perdura ara al XXIen sègle dins totes los rengs politics de la societat francesa, e sobretot en çò dels ciutadans sotmetuts e de las ciutadanas sotmetudas, en silenci permetual, ciutadans/anas d’Occitània. La lenga francesa es la «natura de l’Estat» (coma s’èra causa de sempre, venguda de la fin dels temps, de Palmira per exemple), e las autras son devath, mesprezadas, plaçadas en situacion d’apartheid lingüistic, sociologic e politic, constitucionalament inferioras.

Se trapa normal de salvar unas pèiras d’una glèisa pels toristas, mas per una lenga, fabricar una poltiica lingüistica sembla normal pel francés al Quebèc, mas pas per l’occitan en Occitània. Lo nacionalisme francés es etnic, lingüistic e territorializat.

Per reviscolar las pèiras de Palmira, caldrà la patz, e la mòrt dels extremistas, aquò bastrà pas mai de 5 ans. Per revicolar Palmira, se pòt pensar un jorn, per las lengas destrusida, serà mai complicat. E totes los nacionalistas franceses o sábon.

Dessenh d'umor de Le Figaro comentat

Umor francés Lorrena reforma del collègi

Donc soi pas estat lo sol a pensar parier ….