arcuèlh

dissabte, de maig 28, 2016

L'Estivada 2016 l'Aver contra l'Èstre acarats

De la Conferéncia oficiala e per la premsa de L'Estivada 2016. Èra plan notat que sonque la premsa èra convidada, per evitar los problèmas associatius, segurament. Mas las convidacions èran çaquelà espandidas, e la premsa locala presenta. La venda dels articles fonciona pendent L'Estivada, malgrat que fosquèssen jamai en occitan. L'Estivada es devengut un objecte polemic en Roergue, quand lo politic o vòl AVER ....
I soi estat per popar l'aire de Rodés, mai sanitós que lo tolzan, lo solelh s'èra desplaçat, la linha de tren absenta ; ai pas encara comprès perqué. 
A la dintrada una simbolica : 
Avètz pas plan remarcat ? Lo lògo de la vila en bais ! Donc lo cònsol present se carga d'explicar que la regia minucipala es lo retorn a las primièras datas, una vièlha iniciativa, mas sembla que per l'occitan, las causas an cambiat de periòde, non ? O cal sistematicament a cada cambiar de còlha politica tornar al depart per assegurar ... un conservatisme ? Es la gròssa impression qu'ai agut en escotar un discor que la lenga occitana èra absenta. Se parlèt puèi fòrça dem Musèu -non Musée Soulages, mas pas brica qu'aquel musèu posquèsse tanben èstre en lenga occitana ! E que sa practica lingüistica museuala fosquèsse ambe la lenga del país, per exprimir la compassion practica...

Pel contengut ontologic d'un festenal de factura musicala (aumentada per assegurar l'espectacle), i a un grand trabalh de Sarah Vidal, es incontestable. La cultura de l'AVER es asida de metre en plaça, cal un pauc saber del subjecte e reviscolar los vièlhs instruments del passat, ambe las adreiças ... car sembla que lo personal administratiu de la vila de Rodés aguèsse pas jamai listat las adreiças del sistèma L'Estivada, benlèu una mesura administrativa de l'interès per L'Estivada.

Assegurar l'espectacle de la «culture» de l'aver, aver una subvencion. Se vei que lo personal politic a pas comprès la diferéncia entre l'Aver e l'Èstre en matièra de lenga e de cultura. An sempre plan entendut que son en compassion pas contra l'occitan, mas dins la mesura que los militants fasquèssen pas cagar.

Sembla donc que l'ancian president, ara conselhièr en carga de l'occitan, e president del CIRDOC, los an fait cargar ... « a la comuna » dixit lo cònsol e al « Conselh General » ; alar perqué i tòrnan a L'Estivada, e es plan indicat, dona de CA a Rodés per l'estiu, es donc vòlon pas èstre donat coma los que l'an enterrat.

L'associacion L'Estivada pagina de sosten prevei un futur fosc :

 Basicament pel contengut artistica e del festenal ... la causa me sembla plan vista.

Per çò qu'es del contengut en ligason amb la vila, sembla ... que al mens un comerçant es pas prevengut que lo designat «Grand Balèti» (passarai sus la prononciacion, la prononciacion dona una idèa de l'implicacion dels locutors), balèti que se farà a la plaça de la ciutat tòrna quadrar lo festenal a las causas de las annadas 70, Claude Sicre ne podrà far l'antropològue.

Mas lo botiguièr de la plaça d'armas son pas prevenguts que lo centre de la fèsta L'Estivada serà al centre ciutat.... Lo patron d'un restaurant de la plaça d'arma m'indica : « s'es aital farai un 'menu aveyronnais'», jà una bona iniciativa locala, mas encara un còp la pedagogia de L'Estivada es mal compresa, e pas sonque la fauta de la regia municipala. Jà èra un problèma ambe l'autra organizacion associativa, es benlèu aquò que los Conselh Territorial a pas comprès tanpauc.
Car L'Estivada èra per desvolopar una politica d'emplec de l'occitan, pel mejan de la fèsta, non pas la fèsta per la fèsta estiuenca ; car ara per la novèla region i a Total Festum que se podrà espandir, non? Ieu ai participat a totes los endreits, foncion (premsa, volontari e consomator), de L'Estivada e ambe totas las configuracions d'organizacion, es un endreit qu'i anavi pas volontariament amb plaser, i apreniái res d'especial ; e sembla que la populacion de Rodés tanpauc i a res après. E i a un biais de far passsar lo messatge ? Ai debutat « en attendant L'Estivada», dins los luòcs socials de la vila, aquò «a foncionar» ai poscut entendre... pas concretament foncionarà melhor que la vila serà EN OCCITAN tot l'an ! 
Sarah Vidal aurà çaquelà fabricat en 3 meses un festenal que capita de téner la rota per tres jorns. Mas coma l'indica lo document en francés (coma lo document distribuat a la premsa), junt, per dos ans, tres o quatre... ai plan pauc que foncionèsse pas gaire que sus las vièlhas socas. Una bona animacion de la vila de Rodés, a mens de 400.000 € : es bravament mens car que lo Musée Soulage ; s'aquel musèu se sonava en OCCITAN, al mens i auriá quicòm de comprès de L'Estivada a Rodés, l'occitan es lenga de comunicacion quitament en nègre de Soulages, mas tanben es pas una langue régionale ... coma la compassion politica l'installa. Cal notar que la finança pels espectacle a pujat de 20.000 €, en passar en un global de 100.000 €.

Cal notar que « L'Estivada entre dans la ville» mas lo plan es pas mestièr car lo dorsier de premsa es destinat a la premsa locala ; gaire es pensable convidar France Culture per L'Estivada, alara que France Culture se precipita pel Musée Soulage ! E malgrat que l'occitan es l'esséncia de la cultura de Rodés (dit per mantunes!) es pas present dins la vila... en permanença, es la cultura de l'Aver, pas la cultura de l'Èstre. Rodés vòl AVER L'ESTIVADA, Rodés vòl pas ÈSTRA OCCITANA. Es benlèu aiçò que far tornar lo Conselh Territorial, la dematerializacion de l'identitat occitana, en mena de subvencions departamentalas ; s'espèra çaquelà las autras entitats politicas. Lo Conselh Regional de Carole Delga èra inquiet per la desaparicion de L'Estivada, un inquitetud portada pels elegits, en resson dels botiguièrs de la vila qu'i an CA segur.

La cultura de l'AVER, es una cultura de rapòrta, aquela de l'ÈSTRE, mens... e pel long tèrmi quora i a compreneson d'aquela cultura, e non pas rompadura de camin al fial dels besonhs politics.

Se l'objectiu del cònsol es de crear un festenal per ajudar las vila de tornar a las annadas 70 ambe la compassion lingüistica en mai, sembla que val pas la pena de contunhar. Se al contrari s'explica als politicians de Rodés, Conselh Departamental, comprès qu'una politica lingüistica es possible, benlèu que L'Estivada tornarà ameritar las subvencions de totes los CR d'Occitània granda.

Bon anè, tot aquò es pas grèu, Gari Grèu coma indica lo programa de L'Estivada, mas se sap pas coma s'escriu dins la premsa locala, lo localisme fabrica pas un Festenal Occitan ... es causa segura.