arcuèlh

diumenge, de maig 29, 2016

The Independent, quand la premsa parla de BORDÈU

Bordeaux pòrta lo nom de Bordèu plan abans l'arribada dels Francs, abans 1470 (batalha de Castilhon en 1453, es una desfaita pels poders economics e poltiics de Bordèu).
Lo musèu de Blancahòrt presenta ara la mapa en OCCITAN (dit GASCON a l'epòca, explicarai pas aquí la precision que cal sul tèma) de la vila comerçanta, qu'a l'epòca èra bravament mai granda que Hamborg (l'ensemble Hanseatic), Rotterdam o Londres. Lo sol equivalent a Bordèu èra Liverpool.
The Independent es supausat èstre independent amb una redaccion que pensa per ela-meteissa ; mas concretament per un subjecte de concènsus es puslèu legitimista. Exemple la dubertura de la «Cité du Vin» a Bordèu. Paris imposa sa lenga : indignitat de Bordèu de non pas presentar l'occitan coma aisina d'exportacion del vin occitan de Bordèu.
Vertat que Bordèu es una ciutat de vin e pas sonque de fRança .... Car Bordèu èra un ligam mondial bravament abans l'arribada dels castradors comercials francs, 1453.
La confusion entre l'universalisme viticòl de Bordèu e lo fait francés, es una engana nacionalista francesa.
Dins un programa d'ARTE TV que vos conselhi de gaitar, ARTE + 7, un vinhairon occitan de carcin oblida pas de dire que lo vinhal de Carcin, Cáurs (Cahors), es un vinhal mai vièlh que Bordèu ! Perqué? Tot simplament, es explicat dins lo programa, lo terrador, la sòla èra favorabla al vit de Merlòt, e donc la produccion de vin favorizat per un sistèma politic e economic ideal a Cáurs (Ciutat), lo vin s'exportava via l'Òlt, o Dordonha... cap a Bordèu.
Se Bordèu a desvolopat lo comèrci dels vins o dèu a la produccion de Bordèu importanta, mai tanben a una environa occitana importanta, en matièra viticòla, e d'ais de transpòrts o logistica granda (Dordonha, Òlt e Tarn) ; l'arribada dels Franceses en 1453 a pas ajudat aquel comèrci, al contrari.
Non i a Bordèu, lo comèrci e lo vin, sense reire-país, coma i a pas Hamborg sense reire-país, etc. E se Bordèu es occitana coma Montaigne l'a explicat en son temps, o fau pas oblidar, anuèch. Dins los vinhals de Bordèu se passeja de temps en temps la bandièra de la vila e aquela de Guiana (Guyenne), de temps en temps quand dignitat i a !
Donc la ciutat del vin a Bordèu es internacionala perqué primièr es la ciutat universala que Bordèu pòrta;, e o pòrta perqué es OCCITANA.
Pensi que lo jornalista de The Independent a pas jamai visitat Bordèu en lenga occitana, es çaquelà exista dempuèi quatre annadas ; pensi que lo fait pels comerçants de la vila de se dire occitan es un problèma perqué la pression politica jacobina es fòrta, mas en privat, fau demandar ....
 Se lo vin es un element occitan, es pas simplament per la produccion, es tanben per una civilizacion occitana qu'a donat al vin un emplec de dignitat cosinièra que los sègles an bastit.