arcuèlh

divendres, de maig 20, 2016

Tolosa, grand jorn d'inauguracion a l'Ostal d'Occitània

Ièr Alem Surre-Garcia donava una conferéncia sus las migracions tras los Pirinèus, sempre la qualitat de la sapiença en òbra ; i a una conferéncia per mes, dempuèi mai de una annada, dempuèi que lo 4 d'abrial de 2015, dins una aula de Tolosa, la mini-conferéncia istorica de 20 min impressionèt lo personal politic occitan, e lor fauta de sapiença istorica ; per aver d'informacion sus aquelas conferéncias fau picar aquí. L'aula èra plena, ièr a las 18h30, la comunicacion d'aquela conferéncia aurà tardada fòrça abans d'arribar a las aurelhas dels Tolzans concernits e que vòlon èstre Occitània non pas en compassion, mas en realitat de cada jorn, l'istòria ajuda plan.
Mas la serada de ièr èra puslèu aquela d'una novèla inauguracion a l'Ostal d'Occitània, que m'a passionat ; aquí èra una question de ventre, e tot occitan sap que per plan pensar, fau aver bon ventre.... Puèi avèm poscut encontrar lo cargat de mission per l'occitan del Conselh General de Nauta-Garona, donc plan content de veire que lo dorsier occitan del departament de Nauta-Garona avança plan.
Puèi Jean-Luc Moudenc èra present tanben per l'inauguracion, el qu'a inaugurat jà l'obertura en 2006, en decembre 2006. Remarcarèm tanben que la bandièra interdicta a Niça, èra presenta e aunorava l'inauguracion...
Lo public de las associacions èra presents, lo public de La Topina tanben, s'anóncia un grand endreit de convivialitat occitana.
A La topina s'i minjarà occitan, ambe lo minjar que cal, etiquetat en occitan, coma un exempled e promocion de la lenga e del minjar, volontariament amassa, coma una idèa de l'escòla ostalièra mas en realitat, en practica ; s'acaba la teoria, ara es la realitat economica qu'es presada, per desvolopar una politica per l'occitan. Es un messatge clar adreiçat a las CCIs d'Occitània per s'elonhar dels pantaisses toristics (Pyrénées -Méditerranée) e passar a la practica de la realitat occitana en economia de la novèla region administrativa tolzana. 
A La Topina es pas questio nde regionalisme, es mestièr de tastar e engolir lo minjar, es mai practic pels estomacs dels occitans, amai dels visitants de tot escantilh a l'Ostal d'Occitània.
E lo dicors de Jean-Luc Moudenc, lo lengadocianista, es estat cort, mas èra present, e visiblament content d'èstre aquí, a l'inauguracion de La Topina. Per aquela inauguracion fautava pas l'elegit en carga de l'occitan, sonque l'elegit en carga de la promocion cosinièra de las practicas tolzanas, benlèu pro-plan aucupat a èstre president departamental puslèu que questionat per l'occitan e la cosina.

Es un moment convivial per fa passar las idèa, jà se felicitar d'aver agut 70.000 participants per l'enquèsta del CR sul nom de la region, distribuar las aficas de l'associacion de gestion de l'Ostal d'Occitània : 
e tanben parlar de la politica per la lenga occitana ambe lo novèl delegat a la lenga occitana en Nauta-Garona. La convivéncia occitana fabrica una mobilizacion, per l'inauguracion, e per la campanha en cors.

I a encara dins l'idèa d'aver aquela famosa estatua Frederic Mistral dins la vila Mondina, e aquel jorn la bandièra del Felibrige serà pas interdicha...

La serada se perlonguèt, amb de bruch (cal notar qu'es pauc sovent, per rassegurar los vesins), ambe un concèrt dins la cors interiora.

Per las inauguracions venentas, la polícia municipala serà pus suspresa d'i veire los capolièrs tolzans mesclat ambe la populacion tolzana, alara serà cridada, pels elegits e per las elegidas per cantar lo Se Canta amb nosautres !

O cal plan escriure, l'occitan es LENGA DE TOTES e TOTAS.