arcuèlh

dissabte, de maig 14, 2016

Cansat de repapiar alprèp del personal politic

Encara un còp
Un cònsol d'Occitània me demanda d'agradar a la seuna pagina FB pel vilatge e encara un còp aquel elegit a oblidat d'i botar l'occitan. Es que me podètz indicar lo còst d'aquela oblidança ? Pau Froment se vira dins sa tomba ? Qué politicament còsta d'emplegar l'occitan alara que l'escòla de Pena d'Agenés l'ensenha ? Alara qu'es la lenga istorica e majoritària de la populacion ? (mas pas pro visibla). Alara que quora la comunautat de comuna installa los novèls panèus dels endreits de la comuna, cap trabalh es estat fait per ORTOGRAFIAR la toponimia correcta ?
 Aquò cansa d'èstre forçat d'informar per l'emplec de l'occitan, lenga de totes/as.
Aquò cansa quand lo ciutadan (que paga los impòsts e que el pensa a totes/as los ciutadans), es forçat d'explicar que l'emplec de l'occitan còsta res ! còsta res a la collectivitat, levat quand es pensat aprèp una decision politica e l'acte d'aplicacion.
Escriu aiçò aquò cansa !
E a Pena d'Agenés (comuna de color politica dita de dreita) i a una escòla per ajudar, alara dins los autres endreits ... i a sempre un occitanista per FAR CAGAR los elegits o las elegidas. E me caldrà pas dire que la signaletica occitana còsta quand lo Conselh General (d'esquèrra) plaça panèus dobles per indicar informacion toristica en oblidar l'occitan tanben (bilhet precedent sus aquel blòg).
E çaquelà, gaire luènh del País de Sèrras (en Aquitània), de la val d'Òlt (futura region Occitània), i a monde qu'an comprès que la signaletica occitana es possibla : 
Mas cal pas oblidar que l'ortografia occitana es una nòrma del latin vulgar e que la causidaortografica francesa per la toponimia es una error politica, es coma vóler escriure lo francés ambe las règlas anglesas.
Tota la politica per la visibilitat de l'occitan dèu èstre comprès coma un retorn a l'ortografia istorica, pensada entre 950 e 1050, per una decision politica del Parlament d'Aquitània, e aplicada pel Duc d'Aquitània ; aquela politica lingüistica es estada destrusida per l'edicte de Villers-Cotterêt, en 1470, es de dire mantunas annadas aprèp los primièrs chaples (massacres europèu e politics, netejaments francs) dels mercenaris franceses en País de Bordèu, dins las zònas qu'anuèch se díson Gabaye, dels Gabages (dins l'Èst de Gironda actuala, a las pòrtas de Peirigòrd-Sud en val de Dordonha).
A Pena d'Agenés se remembra Aleonòr d'Aquitània (una plaça), pauc que lo dreit de caça es un dreit del Ducat d'Aquitània, perdut en 1470 ! e que lo poder jacobin e dictatorial reial a tornat en moment de la dita Révolution française.