arcuèlh

dimecres, de maig 25, 2016

Collègi Calandreta dins un recanton de Tolosa

Gaire luènh de l'avenguda de la Glòria, aquelas victòrias de las armadas napoleonianas, lo collègi Calandreta s'es installat ; l'installacion es estada possibla gràcia a un conjunt de volontats politicas, Jean-Michel Lattes e l'elegida en carga de l'ensenhament de la municipalitat actuala de Tolosa, la politica novèla del Conselh Territorial (ancian Conselh General), la volontat politica del CR que vòl una filiara per immersion ambe l'occitan, coma exista jà per l'alemand dins l'aglomeracion de Tolosa (ambe mens de problèma dedins lo sistèma educatiu d'Estat).
Per l'inauguracion del Collègi Calandreta, lo grand absent èra l'administratiu del sistèma educatiu d'Estat, autanplan laïc e a gratís que lo sistèma educatiu Calandreta (pareis). Se confirma encara que lo sistèma educatiu d'Estat es incapable d'auto-critica sul subjecte de l'occitan, e de l'ensenhament per immersion; fan mens de problèmas per l'ensenhament en immersion de l'alemand en l'aglomeracion de Tolosa...

Jà a l'inauguracion, e vist lo succès de las inscripcions, aprèp quasiment dos ans d'existéncia, lo collègi Calandreta e l'associacion indica que cal pensar a un autre endreit mai bèl per devolopar la filiara d'ensenhament per immersion lingüistica ; lo Conselh Territorial es avertit, caldrà preveire de dintrar aquel collègi abans la reconéisser per l'Estat. Seràn al nivèl ?

La preséncia politica granda del Conselh Territorial, ambe lo seu president, sénher Méric, anóncia una responsa positiva ; cal notar tanben que l'elegit en carga de l'occitan èra tanben present (una entrevista pareisserà dedins aquel blòg lèu), en companhiá del novèl cargat de mission per l'occitan. Al Conselh Territorial i a una politica visibla per l'occitan, per un occitan coma una «aisina de la laïcitat republicana» e «la diversitat culturala e l'ingüistica del departament».

Es la comuna de dreita, Jean-Michel Lattes e la cargada a l'ensenhament, qu'an trobat l'endreit, pauc emplegat dins una escòla del barri Bonhoure-Sopatard, cal traversar l'avenguda de la Glòria e l'avenguda qu'aquela terrassa sus l'Èrs (luòc que dona l'esquina a la vièlha vila, e donc que l'esquèrra a pas agut l'astre de saber qu'existava). Es un pichon recanton a l'accès de mantunes projectes immobilièrs, un endreit que la creissença en populacion jove fabrica un grand avenidor per aquel luòc; fau notar que mai de 5000 personas per an i arríban. La populacion del barri es en creissença, pòrta una polida part a la creissença de la vila de Tolosa.

Es Calandreta, una associacion laïca, una associacion per un ensenhament a gratís ; alara perqué la creissença de Calandreta es pas un modèl per l'ensenhament dit «Éducation nationale» ? La responsa la tenon los elegits tanben... Mas l'Estat es mai complicat, lo mamot es lentàs quand se parla d'ensenhament dit public.

Quand Calandreta creis, lo sistèma d'Estat tanben, mas bravament mens aviat, amb la lentor del mamot nafrat. Mas l'utopia d'un sistèma educatiu d'Estat, perfait (qu'existís pas, e o existarà pas jamai), es una utopia que Calandreta pròva en realitat, de vertat.

Fau notar que Calandreta es sempre capdavancièr dins l'ensenhament de l'occitan, a Tolosa, a Montpelhièr, a Narbona, a Carcassona, a Pau, e quitament en Lemosin ambe una sola pichona escòla; justament ont Calandreta es flac, l'ensenhament de l'occitan dins lo sistèma d'Estat es mediòcre (Lemosin, Auvernhe, Provença, Niça).

Jà los politicians tolzans son prevenguts, lo Collègi Calandreta a Tolosa es dins un endreit pro prichonèl, caldrà trobar solucion per un albergament dels escolans de las sortidas del primari dins la region aprosmada de Tolosa. E lo projecte collegian dintrariá dins l'ensemble immobilièr que l'Estat daissa a costat ? E lo projecte licean -cridat tanben- dintrariá dins l'ensemble immobilièr que l'Estat (ministèri de l'armada) daissa a costat ?

Lo cargat de l'occitan al Conselh Regional, l'elegit Patric Roux (present sense lo seu cargat de mission), assegura que lo Licèu es un objectiu de Na Carole Delga, presidenta de la futura region Occitanie.

Lo concensual es un element màger per la capitada Calandreta, sense parent, Calandreta exista pas, sense lo concensual politic Calandreta «trantalha», capdavanteja ambe dificultats ... alara la pelòta es plan dins lo camp del succès, se lo concensús viu, lo camp de succès es una filara Calandreta, exemplara.
Lo discors del President del Conselh Territorial de Nauta-Garona èra largament esperat e foguèt plan estimat, plan valorizat coma un grand e novèl espèr pel desvolopament de las escòlas «laïcas e gratuïtas» Calandreta per bastir «una filiara de qualitat per l'occitan».

Jean-Michel Lattes m'assegura : « ambe la dubertura oficiala de La Topina a l'Ostal d'Occitània, e del Collègi Calandreta, es una granda setmana per l'occitan a Tolosa», la preséncia de Bertran de la Farge, juste sortit de l'espital, pròva qu'es vertat ; Bertran de la Farge es estat lo primièr elegit en carga de l'occitan a la comuna de Tolosa. Me sembla qu'amerita d'inaugurar la dubertura del novèl Collègi (mai grand) e del Licèu previst, e benlèu portarà lo seu nom ? L'idèa es lançada !