arcuèlh

dijous, de maig 18, 2017

Législatives 2017 : Convergéncia Occitana convidava

Ièr se debanava un reünion politica a Tolosa, convocada per Convergéncia Occitana, coma an la costuma d'o far (sus l'idèa de País Nòstre que els o faguèron diluns passat), convidavan los candidats a las Législatives 2017 (notatz l'abséncia de La Dépêche du Midi, Ràdio Occitània e de Actu-Toulouse); l'objecte politic èra sempre aquel : quina politica per l'occitan. An questionat los candidats, an agut responsas; seràn segur publicada sul site de l'associacion de gestion de l'Ostal d'Occitània (ostal de la comuna de Tolosa que ne fan la gestion, gestion publica e oberta a totas las associacions tolzanas).

Sortir d'una ajuda d'un amic en vrespe, soi arribat en retard, coma n'es la tradicion a Tolosa (lo retard tradicional es de 15 min, aital los dantistas o sábon plan clar dins l'enregistrament dels RDV dels dentistas), soi arribat donc un pauc aprèp 18h00. 

Soi arribat al moment que quatres candidats an donat lo punt de partida de las loras reflexions sul tèma ; res es cambiar, l'occitan es encara considerat coma un element del clientelisme politic ; jamai la lenga de totes/as, la politica per totes/as. I a encara a EELV d'unes que pensan que podèm nacionalizar (estatizar Calandreta !) ; bon sèm sempre dins lo n'impòrta qué politic francés ; soi donc partit a la fin de las intervencions politica.

Soi estat minjar. Causa utila.

Puèi en tornar ai poscut entendre : « EN MARCHE son pas present perqué sobre overbookat d'aver agut la nomminacion coma candidat farà dos jorns », la causa se podrà entendre. O  benlèu que quand on es candidat dempuèi bèl briu, e professor a Clarmont d'Auvernhe, e capitolièr e sus la fòto de EN MARCHE a París e pertot sus FB, serà complicat de bessonar ambe lo clinetelisme occitanista ?

La meuna pre-aucupacion èra reala car sus la plaça del capitòli se plegava la manifestacion que lo candidat EN MARCHE i èra ...

 La bandièra LBGT èra mai importanta que la bandièra publica occitana, publica valent de dire la bandièra de la lenga occitana per totes/as.

I a sempre un grèu problèma ambe lo personal politic jacobin, la lenga occitana es -per els- una causa del comunautarisme, una region de la campanha electorala (espaci de poder, ont faut èstre per èstre reconegut del chef indien dels occitanistas).

Una lenga es un patrimòni (75/1) de la constitucion, non normalament amerita uina politica lingüistica per totes/as car « aquela riquessa » amerita donc d'èstre coneguda de totes / as ; mas que fa lo sistèma politic jacobin per la donar a totes / as ? 

Alara, quand se parla a la representanta EELV d'aquò, se questiona sul pic ... en esperar que la question es pas sonque per ela, vist coma se debanèt lo debat (m'imagini) ... l'ai rassegurat, la critica val per totes los partits, ai pas d'ostracisme sus aquel subjecte, pensi que totes los partits del jacobinisme francés son dins una trapèla politica que podràn JAMAI, EN MARCHE o pas, establir una dignitat per la lenga occitana, e basta pas de ratificar la convencion europèa de las lengas.

Èra present lo cònsol adjunt, Jean-Michel Lattes [UDI], encargat de la lenga occitana a la comuna ; foguèt al final questionat sus la politica de dubertura de classas bilingüa a Tolosa ; se notèt la dificultat dins la creissença del collègi e la causida maissanta del Conselh Departamental per l'exilh territorial prepausat a Colomièrs.

Es una illusion occitanista de pensar que lo sistèma politic d'Occitània amana pro de competéncias (dins lo cap, particular, o dins l'entorn, secretariat parlamentari) per desvolopar una dignitat per la lenga nòstra manténer ; lenga nòstra qu'es dignament la lenga de tota la populacion d'Occitània granda, a Tolosa, aglomeracion, Occitània -administrativa, Occitània granda, fRança e Union Europèa).

M'imagini que País Nòstre es tanben sus aquela onda de la pensada jacobina, e ne podrà pas mai far quicòm del departament d'Aude estent.