arcuèlh

dimecres, de maig 31, 2017

L'Indépendant de Perpinyà confirma ....

L'Indépendant de Perpinyà confirma Espanha es pas una democracia que las consultacions fosquèssen la basa de la democracia. En francés, lo jornal de Perpinyà, Narbona e Carcassona nos indica que lo procèssus democratic catalan contunha sul camin, long, de la declaracion d'independéncia.

 L'Indépendant, qu'es luènh d'èstre d'esquèrra sapient los filtres politics sul tèma qu'an, illustra la via politica pòst-franquista ambe la fòto del novèl president del PSOE. Mas fau notar que lo PSOE a preferit l'aligança ambe lo PP, e Ciudadanos (ALDE al Parlament Europèu, es de dire En Marche !, afidat de Emmanuel Macron, ambe l'ajuda del MoDem). Aital aquel detalh del govèrn actual de Madrid, es oblidat ; Ciudadanos qu'a sostengut En Marche !, puèi LREM, lo partit d'Emmanuel Macron, es la negacion de la democracia en Catalonha, la democracia es acceptar la consultacion ; l'acceptar pas es èstre del constat de l'antidemocracia, es lo pòst-franquisme. La paradòxa politica francesa es qu'un Michel Rocard auriá comprès aquel fenomèn catalan (coma a entendut los Còrse, los Kanaks, etc.), alara que los afidats a las idèas de Michel Rocard e que son al govèrn d'Emmanuel Macron, o que fan campanha per el -Emmanuel Valls , son contra aquela consultacion de la populacion de Catalonha ; son dins lo camp que Michel Rocard a criticat en Argèria d'abans 1962, quand èra foncionari d'Estat jacobin e expansionista francés.

La question del camin per l'independéncia en Catalonha es acarat a l'integrisme politic espanhòl o francés que refusa totas las consultacions, en aficat un constitucionalisme pòst-franquista que confina al franquisme de l'Old-Time. Es pas gaire estonent ; aquel integrisme politic es ligat a un centralisme de la pensada politica, al centralisme de la logistique d'Espanha (que fabrica un fialat de ralh cap a Madrid, sul modèl parisenc), ligat a un fantasme politic qu'explica que la corrída es de totes e la vòlon quitament imposar en Catalonha (alara que la comuna e lo Parlament de barcelona o refusa), ligat a un modèl francés de La Terreur de 1792. Es una causa que se mesura melhor quand sèm en Occitània, e que devèm suportar un sistèma jacobin, lo modèl pels socialistas dits espanhòls.

Fau tanben notar qu'Artur Mas, ancian president de la Generalitat de Catalonha, per aver ajudat los ciutadans de portar las urnas dins los ostals comuns, e donc a s'exprimir per las urnas, serà condamnat a pagat 32.000 € ! E lo sosten favoriza encara l'independentisme ; de pensar que l'expansionisme espanhòl en Catalonha es clarament estupid....

E la repression espanhòla es pas sonque politica, constitucionala o del tribunal de la constitucion dels madrilencs, es tanben contra entitats essenciala per la vida economica catalana, l'aeropòrt de Barcelona. E l'article tròp cortet dins L'Indépendant non podrà indicar la darrièra informacion, es de dire aquela donada pel jornal ARA a Barcelona, lo document que dona la clartat de la repression espanhòla contra lo desvolopament de barcelona, lo cas de l'aeropòrt de Barcelona-El-Prat es caracteristic d'aiçò.

Tot aiçò es sistematicament oblidat quora se parla de la situacion en Catalonha, sobretot pels mèdias franceseses ; car son considerats coma arguments independentistas e donc orientats ... e « coma son independents » que nos explícan los jornalistas franceses ! Avèm donc clarament un grèu problèma per la descripcion del problèma espanhòl, es un sistèma que LO pòble espanhòl vòta, mas los partits (levats PODEMOS e aligats bascos, valencians e catalans -CUP, l'extremisme d'esquèrra) pensa coma lo franquisme, al centralisme coma París li agrada.

Fau notar que l'unic element que fa qu'i a pas de majoritat d'esquèrra a Madrid, PODEMOS + PSOE es que lo PSOE refusa lo referèndum en Catalonha ; i a pas d'autras rasons ! Cap mèdia francés a l'indicat clarament, e se díson independents.

Lo tèma es donc vièlh, mas vist la manièra que la premsa parisenca tracta lo subjecte, non pòt que donar a L'Indépendant un rebat un pauc especial ; ne parlan !  

Se fau ara questionar de quina manièra los Estats europèus van  reagir ; dins l'editorial d'anuèch Vicent Partal indica de quina manièra es mal vist lo sosten balte per aquel camin d'independéncia pels catalans. 

Autre ligam d'interès en lenga francesa : picatz aquí o ailà. E en Catalan, per çò que concernís l'avuglament espanhòl. Fau notar que l'afar es vièlh, data de las annadas 2005 ! E que lo problèma es espanhòl que refusa de veire lo problèma del centralisme dempuèi bèls brius.

L'Indépendant de Perpinyà a rason de confirmar que lo bordèl espanhòl es pas acabat e que lo referèndum anonciat per setembre doncarà de clartat democratica als vesins del sud d'Occitània (region administrativa francesa). 

L'article es cortet, mas segur que n'i aurà d'autres ; mas fau notar que Albert Ribera, catalan (lo «traïdor» segon los independentistas catalans, e democratas de Catalonha) es deputat europèu e membre del grope ALDE, es de dire costeja lo grope al Parlament Europèu que sosten clarament Emmanuel Macron per la constitucion del govèrn parisenc aprèp las eleccions legislativas de 2017 en fRança. Albert Ribera pròba en refusar lo referèndum de Catalonha qu'es LUÈNH d'Èstre DEMOCRATA ; malgrat aiçò es membre de l'ALDE al Parlament Europèu ... atencion : l'ALDE es pas l'Asociación de Lucha contra la Distonia en España; es lo grope dels Liberals al Parlament Europèu.

  Te daissa pas enganar... explica un document espanhòl sul tèma de Ribera.