arcuèlh

dijous, de maig 18, 2017

Musèu en Catalonha E ARAN

Quand los musèus d'Occitània ( granda de l'Estat francés ) son virats siá sul localisme, regionalisme cultural, siá la legitimizacion de la cultura borgesa parisenca, jacobinisme cultural ; a Lhèida (Catalonha l Nòrd-Oèst) .... es lo multicultural que doblida pas l'occitan, mas que fabrica una diversitat que pòrta l'universal.

Multicultal (doás lengas e dubertas a totes los publics, car lengas de totes/as), solidari (es pas limitat a l'ecologia), reflexiva (la pensada es pas sonque per l'intellectualisme), engatjament o engatjat (compromès en catalan).... Avèm aquí los mots per una politica culturala per Occitània, una politica lingüistica en Occitània. Quí o gausarà legir en Arles (Provença de Camarga) ? Dins lo país de l'editriça devenguda ministra de la culture del jacobinisme, de EN MARCHE.

A despart del marqueting museual, podèm assegurar que los musèus de Lhèida son totes d'una granda qualitat e totes de visitar en urgéncia sobretot se sètz de Varossa, Comenge, Corserans, Bigòrra o quitament de Tolosa ; son musèu los mai al prèp d'Occitània garonenca, gascona o tolzana.