arcuèlh

diumenge, de desembre 19, 2010

La nòrma europèa arriba a Figueres

E la nòrma franquista francesa s’en anirà ont ?

Aquí se cal felicitar de l’arribada del TGV a Figueres, es aital la nòrma europèa qu’arriba en gara, e Figueres es per fin, amb un mejan collectiu normal (e ecologic per fòrças annadas), religat a l’ensemble del continent europèu.

TGV Perpinyà Figueres

Podrèm lèu anar visitar lo musèu de Figueres, en tren, direct, de Narbona a Figueres, d’Avinhon TGV a Figueres, de Montpelhièr a Figueres. Lo temps d’espèra serà aital redusit.

Es clar que la frontièra «naturelle» dels Franceses per causa del cambiament de sistèma ralh, logistic ferroviari, aviá encara una traça bèla. Aquesta traça s’en anirà dins lo musèu de l’istòria de Catalonha del nòrd e del vièlh tractat dels Pirinèus.

Uèi dins lo jornal L’Indépendant podèm legir publicitats en catalan per ajudar al comèrç local (Figueres o Girona) de recebre toristas occitans, dins lo futur seràn los articles de L’Independent que seràn en catalan per ensenhar las bonas susprèsas a la sortida de l’estacion TGV de Perpinyà o Perpignan ? Justament quora la SNCF-RFF botarà la signaletica dins las doás lengas en Catalonha del nòrd e Occitània, Savòia, Alsàcia, Bretanha ? Seriá una bona causa per signalar que lo Franquisme lingüistic francés es pus la nòrma per recebre lo torisme catalan, senon lo TGV podrà atanben anar a Milano, Venezia, Wien, Franckfurt, Brussels, London, Edimburg, etc.

Quora aquesta signaletica bilingüa serà exigida pels Conselhs Regionals per contunhar la politica d’ajuda als TER ? (Es nòstra moneda publica que servís a imposar la lenga del rei-president, de París, podrèm un jorn cambiar de paradigme lingüistic en França, sense far una revolucion ?)

Vilaweb.cat vos ne podrà dire mai sul TGV al depart de Figueres. Mai tanben : El Periódico, AVUI.cat.