arcuèlh

diumenge, de novembre 10, 2013

La Guèrra de 14-18, un site ne parla

La guèrra de 14/18 a tocat principalament Occitània ; es la debuta de la destruccion de tota una societat rurala e urbana occitana, una societat que parlava sa lenga e que ne fasiá la transmission. Cal notar qu’un mes abans la fin de la guèrra la comuna de Tolosa donarà lo nom de W.Wilson a la plaça de l’Òrt de Godolin ; Lo president estanusian Wilson es lo paire de la societat de las nacions, e ajudat per França e Anglatèrra (dos imperialisme d’oltra-mar) establirà lo dreit a l’autodeterminacion dels pòbles per destrusir l’empèri Austro-Ongarés, e donc lo ligam entre Prússia e Itàlia, una federacion imperiala en devenir.

remembrança

Aprèp 14/18, en Occitània, la transmission s’acaba d’una classa sociala a l’autra, e l’imperialisme francés trapa una expression nacionalistas dins la basteson dels monuments de 14/18, una vergonha militarista e nacionalista d’expansion. Ne damora encara plan viu, per èstre lo luòc de commemoracion ambe bandièra tricolorada e imne sanguinari, per la jornada del 11 de novembre.

Guèrra de 14  18 e Occitània

Mantunes monuments en Occitània an la lenga occitana gravada sul monument ; un sol es estat pas inaugurat es a Genciòu en Lemosin, un sol. tot los autres son subjecte de la manipulacion nacionalista francesa devath lo títol de «bon républicain», per amagar l’existéncia de las frasas en lenga occitana ; e plan segur, díson qu’es pas de nacionalisme, e aiçò en Occitània que sábon totes los elegits de qu’es Occitània. L’ipocrisia del 11 de novembre es real, es la granda fèsta nacionalista francesa, los mòrts son simplament objecte de manipulacion administrativa e militarista francesa, ambe l’agrement de l’administracion e del personal politic nacionalista francés.

Un site Internet vos ajudarà a comprendre lo chaple de 14/18 per la societat occitana, es malastrosament sonque en lenga francesa.

-°-

promòure la guèrra fRANÇAbandièra francesa per la campanha 2012 reralitat colonialista