arcuèlh

diumenge, de novembre 17, 2013

L’egalitat republicana farà crevar l’occitan

Coma lo patois e la «langues régionales», la semantica de l’«égalité républicaine» o farà tanben.

Mantunes personatges fangoses e candidat a Tolosa, òme de musicas de tot escantilh e promotor de la manipulacion dins las banlègas tolzanas (per un tractament diferenciat dels joves), pensa que l’occitan amerita pas una egalitat de tractament, perqué sèm en République Française. Es un francés immigrat a Tolosa e qu’a portat una idèa simpla, Occitània es lo seu terrenh de conquèsta republicana francesa, es un colonialista d’esquèrra. Aquel personatge se sona Jean-Christophe Sellin. Aquel pudós lo FRONT nacional DE GAUCHE, es lo cofondator del meteis movement politic extremista francés.

Jean-Christophe Sellin 2Olivier Dartigoles

Es d’aquel personatge que, a l’amagat, dedins lo sistèma d’Estat francés, Éducation Nationale, frena al desvolopament del bilingüisme dins las classas ; aital la promessa socialista d’aumentar lo nombre de classa a jamai poscut èstre realizada car l’administracion Éducation Nationale trabalha coma lo franquisme e a l’amagat per destrusir l’occitan ; e lo paura Ronjat que serà l’objecte d’un collòqui, n’en cambiarà pas res ; l’estupiditat del FRONT nacional DE GAUCHE serà sempre majoritari dedins l’estructura d’endoctrinament francés que se sona Éducation Nationale. Per èstre professor de l’universitat de Tolosa Miralh cal mostrar pata blanca, per èstre de gôch o mut politicament per l’occitan, es pus aisit d’ensenhar l’occitan, per exemple. La formacion subvencionada pel Conselh Regional correspond pas a las necessitats pels professors que van sul terrenh, fauta de causa en sciéncias politicas, e quora se lor explica, explícan que «je ne comprends pas» ; aquela formacion es utila çaquelà per mantunes, al nivèl del revengut, pas del contengut car lo CR n’en trufa, l’afichtge a pas mestièr de saber lo contengut… e l’eficacetat de la formacion, cal emplenar las classas e punt.

Mas mantunas chifras fan saber que l’egalitat republicana aplicada sufirà pas per reviscolar l’occitan. L’impulsion positiva sul modèl nord-american per las minoritats lingüisticas o socialas es lo sol modèl que valguèsse ; lo Quebèc l’a plan comprès per aver votar la «loi 101» per salvar la lenga minoritària francesa ailà ; e ne soi solidari …ailà ! Mas pas aquí a Tolosa. Çò qu’es vertat al Quebèc per vesinatge plan entendut, perqué seriá pas seriós a Tolosa ; l’engeniering d’AIRBUS pròva plan qu’avèm mestièr de totes las sapienças per bastir un avion eficaç, e non pas damorar ambe la sola pensada parisenca. Per bastir un projecte lingüistic occitan avèm mestièr de totas las fòrças e quitament las que tòrtas son a matar l’occitan, oficialament e ambe las medalhas politicas que cal.

La mal nommada «discrimination positive» es una traduccion francesa que me fa dòl e que reberta pas la realitat, e ai pas botar d’aiga dins lo vin aquí : es simplament una potinga per ajudar los mesprezats a èstre valorizats, los locutors occitans que son mesprezats dels Franceses a Tolosa, Franceses coma Jean-Christophe Sellin ; l’esquèrra es normalament per l’afichatge los melhors plaçats per aiçò, mas concretament, e aprèp la basa ideologica de la «terreur», son los pus dangieroses militants en favor de l’expansionisme parisenc, e contra l’occitan, sempre.

Quina es la resulta de las politicas diferentas per una meteissa lenga ? Las avèm dins un tablèu publicat recentament pel servici lingüistic catalan, per totes los espacis politics que s’i parla catalan.

resulta d'una politica lingüistica

La resulta es simpla (resultat complet aquí), ont i a una reala politica lingüistica (Principat de Catalonha) lo catalan es en via de normalizacion e aprèp 30 annadas es pas acabat d’èstre al nivèl d’emplec que cal per salvar la lenga dins totes los maines de la societat (justícia, espital, diplomacia, etc.).

Se confirma pel tablèu aquí que lo regime republican d’egalitat e de faciada d’una politica catalan a Perpinyà ajuda gaire a cambiar los emplecs, son encara los vièlh que la parlan, mas son a morir… Es la situacion occitana actuala en piège, car els pòdon aver una television en numèric gràcia a las leis europèas, e una literatura modèrna e sapienta.

La segonda zòna d’emplec del catalan en lo País Valencià, aquí lo PP Fabra, l’amic de Jean-Christophe Sellin perqué aplica los meteisses modèls que li agrada, ajuda a la destruccion lingüistica valenciana, en «comunidad valenciana» tranquillament en destrusir per exemple la television locala en valencian. Es aquel modèl qu’assumiscan los Institut Cervantès pertot a l’estrangièr, vist que los Catalans pagan tanben, mas aqueles Instituts Cervantès an pas un libre en, lenga catalan, nimai un CD o DVD, per la páur de l’«endoctrinament nacionalista», perqué els son pas nacionalistas d’expansion e españols, non non …. son «duberts sul monde e fan musica classica » coma lo meu FRONT nacionalista DE GAUCHE candidat a Tolosa.

Dins las Isclas Balears, es lo PP Bauzà, un amic de Jean-Christophe Sellin, FRONT nacional DE GAUCHE, que vòl aplicar dins las escòlas lo modèl que agrada a l’universitat de Montpelhièr letras occitanas, es de dire lo modèl de percolacion lingüistica, sense resulta concreta per la sobrevida de la lenga, perqué la lenga lor agrada totes de la veire crevada, a Tolosa –Sellin FRONT nacional DE GAUCHE e sos amics, lo PP de Balears, o los professors de la FELCO que fan la guèrra a Calandreta en Occitània.

Lo PP mata lo catalan, l’egalitat republicana tanben. Jean-Christophe Sellin es programat coma lo PP, lo partit pòstfranquista. Es estranh que quora es lo FN, l’occitanisme repotega, e quora es lo FRONT nacional DE GAUCHE, lo convídan a minjar aquel arganhòl…. Dèu donar subvencion o èstr euna ajuda dedins l’administracion d’èstr eplan vist per aqueles «faux culs» del nacionalisme francés.