arcuèlh

dijous, de juny 09, 2016

Avinhon aurà lo tramvia en occitan tanben ?

Quand legissèm la premsa, o escotèm la ràdio francesa d'Avinhon, anuèit vesèm qu'Avinhon aurà lo seu tramvia e donc i aurà òbras que podràn castigar los botiguièrs, la comuna a de qué potingar aquò. Mas coma cada vagada que los elegits e las elegidas dels jacobinisme son al poder, la lenga occitana es oblidada, quitament dins la vila de fondacion del Felibrige (!) Es una causa que seriá absenta en Bretanha, mas en Èst-Occitània, Provença, ont l'occitan es patrimonializat, musiquejat, vièlh, cantonat a la cultura, a la règa culturala de la comuna, la modernizacion de la lenga es absenta, grandament absenta, e pauc impòrta las grafias ! E las placas de la vila en occitan son pas sufisent per la modernitat.
Avinhon amerita un occitan modèrne vesedor dins lo tramvia
Aital ont i a lo mai de revendicacion provençalista, es aquí ont i a lo mens d'escòlas Calandreta, lo mens de festenal occitan, lo mens de salvagarda positiva de la lenga, lo mai d'ignorança sul tèma ; es aquí ont se refusa una peticion pel mètro en occitan a Marselha (viscut!), de los meteisses que fan la promocion de l'alhòli e de la grafia d'Honnorat Es lo país rodanenc que la conquèsta de Niça es mai impoirtant que la modernitat de la lenga ; ont l'oblidança de gavotina dona a minjar per l'expansionisme d'una grafia francesa pel provençal ! Es, clar, es lo país provençal que refusa la modernitat per l'occitan e sobretot l'occitan, LENGA PER TOTEI, es de dire pas simplament per una populacion d'extrèma-esquèrra o d'extrèma-dreita, mas per totes los cituadans franceses de Provença. L'extremisme en Provença amaga la flaquesa de la pensada sul tèma lingüistic.

Donc ambe aquela constatacion, ai escrit -coma ai agut d'escriure al cònsol Philippe Douste-Blazy, un còp èra- un còp èra ; aquel me respondèt que subvencionava 5 conferéncias sul catarisme, lo patrimòni occitan, etc ... es estat sovent a costat del problèma aquel ! Donc a Tolosa, èran pas mai aluzerpit qu'en Avinhon anuèit ; mas a tolosa, un trabalh seriós a debutat a partir de Douste-Blazy ... vesèm ara pauc a pauc los cambiament, lo primièr cònsol ajunt es cantaire occitan ! Serà 20 ans aprèp ...

Vaquí donc lo meu corrièl :
Podètz evidentament far parier sus Avinhon.fr E esperèm que las letras recebram mai de fortunas que la non-demanda provençala sul tèma.

La ciutadanetat francesa autoriza d'èstre concernit tanben epr çò que se debana dins lo fogal de la revendicacion modèrna per la lenga nòstra. L'occitan, siam totei concernits.