arcuèlh

dimecres, de juny 15, 2016

Euro2016 visiblament la comuna de Tolosa coneis pas l'occitan

Nos an dit, «veirètz çò que veirètz, per l'Euro2016, i aurà quicòm per l'occitan», e la susprèsa deviá èstre mai granda que lo pichonet "Bon Nadal" del mercat de decembre ! Aprèp aver entendut aquelafrasa pastanda d'optinisme, soi plan inocentàs. De la decepcion, cal pel moment l'occitan es ABSENT de l'EURO2016, cal trobar lo problèma, lo problèma es lo modèl d'occitanisme, incompetent a mantunes nivèls. 
(es una confirmacion de çò qu'ai jà enscrit sus l'Euro2016 a Tolosa)
L'eURO2016 se debana en vilas occitanas, Bordèu, Tolosa, Marselha, Niça, visiblament cap d'aquelas sábon la lenga locala per l'emplegar per donar la planvenguda. Es evident que se dins la negicacion, la linha "Occitan visibla" èra estada una prioritat de Jean-Luc Moudenc, sense la moneda èra pas estada autrejada, e es evident que se totas las vilas occitanas aurián fait parier ... Mas sèm sempre dins la fauta d'interès e de dignitat per l'occitan de la part de las municipalitats UDI-Les-Républicains d'Occitània.
L'organizacion a plan degut rire quand an daissat als delegats-militants l'espaci qu'ara son fièrs de nos mostrar sul net ; e aquela fièrtat mata, son fòrças a morir per aquela passa. Mas quina utilitat de cridar a totas las finèstras que sèm en Occitània, se la lenga es pas emplegada ! Quina utilitat de votar epr un nom en francés Occitanie se la lenga es considerada coma mòrta e quitament pas objecte d'emplec militant ? Ajuda a confirmar que sèm al nivèl 75-1 de la constitucion, que sèm un element compassional de la vila, encara dins un vilatge d'Arièja, mas de cap manièra serà al nivèl internacional -es ben lo nivèl europèu aquel que tòca- SERIOSES PER UNA POLITICA LINGÜISTICA ! L'imatge de Tolosa occitana es encara un còp tocada, mas de la fauta dels delegats-militants qu'an agut de negociar, e de l'elegit màger Jean-luc Moudenc, pas de l'UEFA (que ambe los Galleses, an sabut notar en lenga bretona per l'òtel d'entrainament !).
 Sembla que sèm tornat a las annadas 1970, quora l'occitanisme debutava.

i a -es plan clar- un problèma multipla ; mas cal fargar mantunas ipotèsis : 

-1 /  negociar ambe l'UEFA - es evident quand las negociacions ambe l'UEFA a debutat, l'objecte occitan èra pas la prioritat (mas la fòrça politica tolzana benlèu tanben un pauc flaca) ... mas es que los mejans umans per aver una negociacion internacionala èra estat pensat tre la debuta (los vaocats son pas los melhors plaçat per aquò, n'en sabi quicòm per aver jà negociat al nivèl internacional causa mai important qu'una linha de mai sus un tablèu), car se tracha plan d'una negociacion internacionala, vist que l'UEFA es nacionalista francesa (per unes membres) e que pensa l'occitan coma una lenga estrangièra a fRança. Mas se podrà tanben dire, per aquel subjecte, que Tolosa a seguit las autras municipalitats de Bordèu, Marselha e Niça, sense questionar la via de la visibilitat lingüistica, ni pel francés, encara mens per l'occitan. Las municipalitats son totas en Occitània, capcejada per Les Répoublicains.
Damora pus que potingar lo problèma, es compassion lingüistica e daissar far als païsans, «obrièr de la mediòcra lenga», els que parla anglés, lo trabalh que totas lengas normalas aurián ameritat, un respect dins son emplec e non pas una autropologia dins la lenga coloniala per explicar qu'existèm, çò qu'es en realitat faus, vist la representacion qu'avèm.

-2 /  negociar ambe la comuna de Tolosa, coma s'èra una institucion estrangièra, díson sobeiranista - ieu que pensavi, inocentàs, que l'idèa d'una lenga occitana modèrna visible èra aquesit quand lo segond adjunt es «occitanista» e umanista ! Me soi donc enganat cal mai qu'aquela competéncia per convéncer lo poder tolzan de préner l'occitan coma es, es de dire una lenga clau de la latinitat, e donc internacionala en Euròpa e tanben sus la planèta. Aquela nocion se podrà desvolopoar que se parlèsse occitan, o pas, fau simplament un pauc de formacion sul tèma, e sobretot una argumentacion beton, car en fàcia l'ignorança occitana es emplegada per far engolir tot tip d'estupiditats politicas, socialas e de dreit comun.

Benlèu que la comuna per negociar ambe l'UEFA auriá degut delegat a un autre tipe de politician qu'un sobereinista ? E pensi -ara ne soi segur- que las competéncias per negociar en sistèma politic francés per aver una politica lingüistica per l'occitan sortís pas de las universitats francesas, e sobretot pas las letras occitanas, en Occitània. la rason es simpla :

Ara o podèm escriure, los qu'an argumentat alprèp de la municipalitat o de l'UEFA, prèp del senhor en cap o del sistèma de comunicacion oficiala de la comuna an falhit dins l'òbra : visibilitat de l'occitan per l'Euro2016. La visibilitat se cerca encara ! Es pas la sola falhida per la visibilitat comunala de l'occitan, d'autres bilhets en perspectiva.