arcuèlh

dimecres, de març 20, 2013

breaking news : € andorran per 2014

Es la novèla del jorn, l’avèm gràcia a la pagina d’informacion elSingulardigital.cat. L’€ serà tanben andorran. Cal dire que dempuèi la debuta podèm crompar en Andorran ambe de l’Èuro, €. Es la moneda unica, dempuèi Franc francés, e Pessetas espanhòlas, an desaparegut del continent occidental, e de la boca dels nacionalistas (levat per criticar lo ròtle de la BCE e la destrusir), e que la BCE assaja de contra-rotlar los deficits, e que zo fan de la mai pietadosa manièra, seguissent aital lo modèl germanic de gestion monetària.

èuro andorran

Dedins la Comunautat de Trabalh dels Pirinèus avèm obtengut l’estatut mondial, Estat independent, dempuèi que Georges Frêche a combatut per aiçò (èra president de la CTP, se podrà aital veire que lo personal politic regionalista es donc capable de fabricar politica cap a l’independéncia, cal una demanda politica per aiçò far) e a capitat juridicament de far dintrar un Estat independent dins una organizacion de regions mai o mens autonòmas dins l’estructura europèa ; la lista de las regions es la següenta : Principat de Catalonha, Lengadòc-Rosselhon, Aragon, Miègdia-Pirinèus, Navarra-Nafarroa, Euskadi, Aquitània, e donc Andòrra. La lenga occitana i es lenga de comunicacion institucional, contrariament a l’Aquitània, a Miègdia-Pirinèus, e Lengadòc-Rosselhon, pas encara aquí ; son lentassa  e espèran una lei de París !

Andòrra es alara pels Occitans e Catalans la cara independenta, digna, sobre aquesta planèta, s’i parla catalan oficialament, e cap autra lenga son fòrabandida d’emplec (francés o espanhòl) e i son ensenhada (ambe lo portugués), e lo poder andorran a pas cap problèma per fabricar leis e reglamnts per governar en lenga catalana, ambe dos co-princep non elegit pel pòble andorran (lo franchimand usurpador de la corona de Fois) e l’avesque de la Seu d’Urgell (qu’es aital co-princep d’Andòrra dempuèi una ‘fatoa’ contra un princep catalan qu’a albergat catars, o ‘bons crisitians’ en los salvar de l’inqusicion catolic en Lengadòc, vesin).

Donc tot es normal dins lo monde andorran, tot es normal per aver unes dinèirs que fan la moneda, e que devenguèsse aviat una moneda ambe la cara andorrana, donc i aurà de catalan sobre la moneda, las peças, las peçetas, e los bilhets… Donc serà una moneda per Occitània e Catalonha, tot parier. Ieu vesi plan los comerçants occitans e catalans acceptar sonqe aquestas monedas de lenga catalana, unic al mond !