arcuèlh

diumenge, de juny 16, 2013

Vilanèva d’Òlt vòta pas o blanc, e causís lo FN !

Una granda majoritat de ciutadans an causís de non pas votar anuèch a Vilanèva d’Òlt. Aquò aurà aprofieichat al candidat UMP e FN per èstre los ganhants pel segond torn.

Bernard Barral eliminat

Lo candidat Bernard Barral es estat eliminat pel segond torn e ‘quò sec, la socialistalha (en mal de França e que se vòl pas nacionalista francesa, mas que l’es realament) qu’es pas estada capabla d’aver candidat de bon nivèl, dempuèi lo quite parachutatge de Jérôme Cahuzac, se trapa èstre l’accusatriça de las autras movenças de l’esquèrra.

Dins lo canton que los socialistas an jamai poscut convéncer ambe Bernard Barral, jà candidat aquí, es lo FN qu’arriba al cap dels vòts exprimits ; cal çaquelà notar l’abstencionisme bèl. E se remarcarà que lo candidat UMP es pas a la punta de las resultas, tanpauc ; es lo canton de Pena d’Agenés que coneissi plan, que m’ensenha aiçò. La resulta d’aquel canton m’aurà pas estonat. La resulta de Jean-Louis Costes es çaquelà plan baissa, vist que Jean-Louis Costes a imposat lo regropament de comuna a Pena de cap a Fumèl e non pas Vilanèva d’Òlt.

A d’amics e ciutadans –militants UMP de Tolosa- aviái jà avertit que la candidatura Bernard Barral èra pas la bona ; mas ai ajustat que cap socialista podiá menar un combat de bon nivèl vist lo terrenh laissat pels socialistas dins aquel arrodissament (plan abans l’afar Cahuzac, los socialistas an la memòria corteta), cal notar l’eiritatge pron pesuc e que l’occitanisme del POC ne ten un tròç de la dimension.

Lo fait que lo FN es al cap dels candidats de Vilanèva d’Òlt es pas gaire una susprèsa ; la ciutat de Vilanèva d’Òlt a sempre votat per la dreita nacionalista francesa, quitament a la sortida de la guèrra de 1939/45. Es la resulta d’una ciutat de retirats de l’armada francesa, que a la fin de la vida professionala nacionalista francesa fan ostal a Vilanèva d’Òlt, e fan la basa del FN dempuèi mai de trenta annadas.

Pels Cantons de Santa Liurada, Cancon, Praissàs, Laròca-Timbaut, es la resulta del trabalh de terrenh del FN, sobretot dins lo mitan agricòle.

E contrariament a çò qu’explica Jean-Louis Costes explica  «la democracia es pas en dangièr» ; la resulta del FN es la resulta de las politicas parisencas aplicadas en Occitània, que fosquèsse UMP-NC o PSf and co. Los «administrats» coma etiqueta los ciutadans de Vilanèva d’Òlt, Jean-Louis Costes, cal que causissèssen l’avenidor, e pel moment es pas dins lo front nacionalista francés UMPSF, nimai dins lo FN ! Es clar que fau partit del non elector, dins la situacion actuala, lo primièr partit de Vilanèva d’Òlt. Lo sistèma del tripartits franceses en Occitània es un sistèma que non val per Occitània ; es pietadós que las maniganças politicas dels occitanistas a Vilanèva d’Òlt per votar socialistas (contra EELV) fasquèssen pas un real front de projecte real per l’arrondissament, e dons que l’occitanisme posquèsse pas dire clarament pendent las eleccions, lo projecte occitanista existava pas, e èra volontari per aver las subvencions classicas e perseguir dins lo sistèma clientelista. Avèm ara electors e electriças que fan un vòt FN clar, an fabricat una resulta qu’es pas antidemocratic… ne caldrà far una gestion occitana, clara.

Es pietadós de veire los extremistas de Vilanèva d’Òlt, reagir coma canh fàcia al vòt FN… La gestion dels vòts FN es pas ajudada ambe los ‘No Passaràn’ qu’ai poscut entendre ; e o disi dempuèi bèl briu.

fRANÇA estat dangierós

Portada Sud-Ouest Eleccions de Vilanèva d'Òlt

reaccion del PCF d'AquitàniaResultas de Vilanèva d'Òlt Junh 2013Nouvel Obs Eleccions Vilanèva d'Òlt junh 2013