arcuèlh

dimecres, de desembre 11, 2013

SNCF : engana francesa del servici d’Estat

Anuèch soi estat en Aquitània, ai poscut crompar lo jornal de Bordèu, sempre de grand’interès, melhor qu’aquel de Tolosa…

Ai çaquelà agut de legir la pagina “Région”, e me soi questionat sobre las causidas de paginacion, gaitatz :

Paginacion Sud-Ouest

Soi un pauc estonat que Foulquier, RIP, patz a la seuna anma, foquèsse installat en sobre l’article sul tèma de l’engana financièra de la SNCF, e donc sus la moneda que totes devèm pagar per nos far enganar per una entrepresa de servici d’Estat, la SNCF ; me sembla qu’ai talament d’exemple, que pensi que la SNCF nos engana dempuèi la creacion, 1936. Soi estonat çaquelà, vist la qualitat del jornal de Bordèu, i aguèsse pas agut una paginas sancièra, veire una dobla paginacion per cumular los exemples : en Iparralde, a Briva, a Pau, etc. o / e endefòra de la region de Bordèu.

De mai podèm legir amassa l’article establit segurament aprèp un comunicat de premsa del Conselh Regional d’Aquitània, e per loqual la redaccion de Sud-Ouest a segurament adobat la redaccion per dintrar dins lo pichonet espaci ; es un pichon espaci per una engana financièra qu’aurèm de pagar totes en Aquitània. E la factura es pas pichona, quora vesi que nos es demandat per la lenga occitana –en dangièr- d’estauviar … e ue la SNCF refusa realament d’emplegar normalament, coma refusa d’emplegar la bandièra catalana a Matabuòu a l’arribada del TGV de Barcelona, la capitala catalana.

Alain Rousset parla clar fàcia a la SNCF e los quadres de l'entrepresa d'Estat

Per astre, Alain Rousset, per oposicion a tota l’esquèrra nacionalista francesa, Alain Rousset sap que las entrepresas de servici d’Estat son enganadoiras, enganan lo sistèma de la decentralizacion, que paga e far pagar los ciutadans d’Aquitània. Mas l’Estat a establit una imposicion de discussion ambe los quadres que l’Estat fòrma e imposa a las entrepresas d’Estat.

Calrassegurar Alain Rousset, quora lo servici public es abandonat a una entrepresa d’Estat, lo servici public es en dangièr ; quora es gerit per las aglomeracions de Bordèu o Tolosa, lo servici public se desvolopa. Donc … per aver un servici public a la dimension de als subvencions desgalhada a la SNCF, val melhor aver una entrepresa de servici public, al servici del pòble occitan e basco d’Aquitània, car senon es enganas sus enganas ! Perqué ? perqué l’Estat francés engana los pòbles de França, e aiçò dempuèi que La Terreur a imposat una manièra d’enganar : Maitre on vous aime, pouvez nous enculer plus profonds ?

Lo sistèma regionalista de la decentralizacion francesa es una engana dempuèi sa creacion, 1982. Mercés a la SNCF de ne far la pròva, mas l’avèm tanben ambe l’Éducation Nationale … e totes los servicis d’Estat «en Région» coma díson los nauts-foncionaris de la bonarpartie.

S’espèra un front democrata comun per combrate aquel tipe d’imperialisme d’Estat dins las entrepresas de servici d’Estat, SNCF, Air France, Éducation Nationale, etc.

Los Bretons vòlon una politica pel ralh en Bretanha (administrada pels Franceses), val melhor non la donar a la SNCF, per estauviar l’argent public al moment que ne fauta.

Pareis que la Generalitat de Catalonha voldriá la SNCF per concurrenciar la RENFE : MÈFI ! Ni l’un ni l’autre son al nivèl que cal per Barcelona.

-°-

excepcion culturala l'ignorança espanhòla 22 12 2013