arcuèlh

dimecres, de desembre 18, 2013

Armanhac : l’occitan se pòt veire pertot

Dissabte passat soi estat dins una cava tolzana, especializada dins la qualitat dels alcòols distribuats, i soi estat per rason d’una convidacion de l’interprofession dels armanhacs. Ai donc descobèrt un luòc, un pichon comèrci de Tolosa, barri del Carmes (a dos passes de l’estacion de mètro), botiga d’una granda qualitat. L’endreit ideal per tastar de las produccions d’Armanhac (departament administratiu e francés del Gèrs, per la màger part).

I a res de dire las begudas d’Armanhac, amai d’aver resistir al filoxerà, son damoradas d’un grand prestigi per çò qu’es de la qualitat. Es plan segur un aunor de saber las destriar.

Mas abans de debutar una explicacion en lenga occitana, vos pòdi informar que la qualitat de l’interprofession es tanben de prepausar un document promocional e direccional en tres lengas, francés, anglés E OCCITAN !

Armanhac document de promocion

Lo document prepausat aital nos agrada per una «planvenguda» plan venguda justament per la promocion de l’emplec de l’occitan e tanben per una modernitat lingüistica.

Malgrat saber demandar l’armanhac en fin de repais, soi d’aqueles que sábon tastar l’armanhac, perqué ai de familha que ne fan ; lo meu armanhac es donc, coma ai poscut determinar, de l’armanhac classificar d’«Armanhac Mençonat per l’edat», en general la qualitat que cal per apreciar l’armanhac, non pas dedins lo café, mas solet en fin d’un repais e sense sucre, per exemple dins lo ret dels restaurants Qualivòre del país tolzan, o dins los mercats tolzans que s’i prepausa restaurants que sábon emplegar los produïts locals.

Un bon armanhac es en general un present del restaurant que o sap causir ; lo restaurant que o sábon pas causir, son d’aqueles que, sovent, vos o fan pagar coma un alcòol fòrt classic e de discotèca (oblidatz) ; cal saber causir los seus restaurants en foncion de l’armanhac prepausat ? Sí, segur es un indici de respectabilitat de l’establiment. Lo repais occitan normal se dèu acabar amb prestigi, ambe la dolçor d’Armanhac mençonada ambe l’edat.

Aprèp l’armanhac es pas simplament un alcòol qu’a tardat dins la barrica de casse, es tanben un trabalh d’una civilizacion occitana de Gasconha, unica al monde ; o cal plan dire, mas o vos vòli assegurar per un exemple ; dins una familha anglesa que n’èri lo convidat, ai portat una botelha d’armanhac de la familha coma present ; es l’oncle que m’a alara dubèrt sa cava : «here find ONLY armanhac» ; io que pensavi que los Angleses èran afidats sonque al Cognac. Mas un Armanhac es de cap manièra un Cognac ; per l’Armanhac, la qualitat de l’òbra pagesa e agresta es primordiala, de mai cal pas oblidar lo terrador, la cultura agronomica, e lo sòl : i a tres terradors determinats, mas cada païsan vos podrà ajudar per escolhir lo terrenh que fabrica l’armanhac que vos agradarà.

La documentacion en occitan ajuda en díser : «Pelòtonat al còr de Gasconha, lo vitatge d’Armanhac, eretat deus Romans, capera haut o baish 15.000 ectaras e amassa ua bèra partida deu departament de Gèrs, atau coma quauques cantons de las Lanas e de l’Òut-e-Garona. Qu’ei constituït de costalats aus penents doces e au solan. Se destrian tres parçans de produccion, definits peu decrèt Falièras en 1909 ; a l’Oèst, lo Baish-Aramanhac, au mitan, l’Armanhac-Tenarèza, a l’Èst, lo Haut-Armanhac.»

Lo document dels socioprofessionals baila una mapa, bèla e grandament utila, per viatjar en Armanhac. La podètz comandar a www.armagnac.fr  E se faràn un plaser de vos respondre en occitan e de vos mandar la quantitat de document que necessitatz.