arcuèlh

divendres, de gener 20, 2017

Catalans a Tolosa, Occitània : Torrons Vicens

Un Torró (catalan), un « Torrón » (espanholisme), e al plural es Torrons, en catalan, « torrones » barbarisme espanhòl ; de quina manièra los Occitans de Tolosa diràn ara ?

Mistengett es arribada a Tolosa, dedins la botiga novèla de la familha Vicens, la podrètz trobar. Es al camin d'una pichoneta passejada dedins la vila comtala, Tolosa, carrièra del Taure qu'ai agut la granda e agradabla suspresa de veire aquela botiga novèla :

Per Mistengett vos faudrà demandar de qu'es aquò ; mas vos serà utile, car ara podrètz pus dire -Occitans de Tolosa- que los produïts catalans son pas disponibles en vila, capitala d'Occitània qu'integra Perpinyà e donc las produccions catalanas i son plan vengudas, e fins ara mal presentadas, e los Catalans de Perpinyà gaire lo biais de la bona promocion en Occitània. Ambe la botiga Vicens -carrièra del Taur- aurètz tota la lista del melhor de Catalonha, a posite, a Tolosa dins la capitala d'una region qu'a un departament catalan e que los Catalans d'Agramunt i an tanben installat una botiga, coma pertot sus aquela planèta que la qualitat del TORRONS VICENS es reconegut.
Quand ai vist la faciada, estabosit ; aquò farà tantas annadas qu'espèri que Tolosa devenguèsse lo mercat natural de Catalonha .... e pas simplament pel biais associatiu.
Per la pichoneta istòria, es pas un botiguièr catalan de Perpinyà qu'es vengut l'installar, mas un botiguièr de Cáurs ... los Occitans son interessats al desvolopament del comèrci ambe Catalonha ; e a còps an pas bric mestièr dels Catalans de Perpinyà per o far !

Donc dins aquela botiga occitana dels TORRONS VICENS i podrètz trobar totas las referéncias de la vila d'Agramunt, prèp de Lhèida, en Catalonha (Principat) e la qualitat vos serà coneguda, vist que fins ara compar torrons de qualitat passava per un viatge en país catalan. Ara la botiga Vicens carrièra del Taure vos espèra.

Dinc los projectes, aprèp Perpinyà, e Tolosa (dempuèi decembre 2016), i a Marselha. Sabi gaire perqué, mas aquela invasion catalana, intelligenta e gostosa, m'agrada fòrça. Es que los de Perpinyà ne prendràn de la grana ? O faudrà encara los Catalans del sud per lor mostrar lo camin ?

Un còp èra lo catalan li èra pas aplicar la lei de politica lingüistica per la dignitat de la lenga manténer, mas los Torrons Vicens existavan tanben.