arcuèlh

dijous, de gener 05, 2017

Soi estat al Far West, Donzac

I a mantunes ciutadans d'Occitània que son inquiets, i a pas agut de bilhet entre Nadal e lo cap-d'an 2017 - Bona Annada plan granada e un fum d'autras acompanhadas ; soi estat me passejar dins lo far west. La pròva :
Dins aquel far west de la region administrativa francesa, Occitània, ai poscut veire la debuta d'una pichoneta politica de signaletica dins totes los vilatges del recanton al torn de la dangierosa centrala de Golfèch. Soi donc estat dins lo far west, una indica a la gara de Lamagistèra o indica clarament.

Ai notat que l'estacion es pas equipada per albergar los Velò-Tren (Velò-TER), es evident qu'o es pas vist que dins lo vilatge quitament la signaletica per anar a l'estacion exista pas. Lo panèu per l'ostal dels pensionats es clar, l'ostal dels pensionats es a costat de la gara, mas i a pas de panèu. Se vei aital un pichon detalh qu'indica lo clientelisme de la signaletica dins aquela comuna (que dèu pas èstre la sola aital).

Dins aquela comuna qu'an d'argent, vist que l'explotant de Golfech sap donar la moneda ont fau, los arbres son pas entretenguts, çaquelà ; aquel palmièr amerita una neteja urgenta.

Se remarcarà dins lo Far West aquel panèu que la caracteristica aglutinanta de l'occitan es estat abandonat, aital avèm Lamagistère aglutinat en francés, mas pas en occitan. E que se los elegits èran pas dins la compassion clientelista, auriá sul pic demandat a l'IGN de cambiar lo nom oficial francés mal ortografiat, en La Magistèra, aital lo panèu seriá unic e auriá pas estat mestièr de ne botar dos pels parisencs (segurament).

Dins la comuna a costat lo ridicul d'aquel signaletica qu'a pas debutat la mendra reflexion sulk ròtle de l'occitan dins lo Far West irradiat per l'argent de l'electriciat, avèm Donzac qu'en occitan coma en francés ; car lo francés es fin finala la bona ortografia de l'occitan, avèm : 


Avèm donc un doble panèu que un es inutile (lo francés plan segur !) e que lo de devath enmplega pas l'occitan !

Avèm donc la pròva de la fauta clara de reflexion sus la signaletica en occitan dins aquel país de Bulhés, e del desgalh d'argent public a causa de la signaletica francesa; l'occitan deuriá èstre la nòrma, e tot l'argent public per l'occitan ; donc a Donzac fan un acte patriotic francés de daissar lo panèu en francés en foncion e en francés la signaletica del nom de la tombada, País de Brulhés (un país de vin e de lenga compassion).

A costat de la gara de Lamagistèra, i a una alberga, que l'abús de bandièras francesas li deuriá donar lo vomitòri abans de minjar pels ciutadans de la vila irradiada.

Donc avètz comprès que lo Far West d'Occitània es un parçan de la region administrativa occitana qu'ai assajat un velò electrica, per saber se Golfech seriá pas sobrecargat per mon passatge.

Ai remarcat que la frontièra dentre Donzac (ambe lo doble panèu) e lo vilatge de la region a costat (Novèla Aquitània), la frontièra se marca per l'abséncia de panèu en occitan a Sant Sicta (sense referéncia occitana sus la pagina Wikipèdia) ; alara que la politica de signaletica e una pensada sul tèma son estat desvolopat per l'Institut Occitan e lo Conselh Regional de l'anciana Aquitània ;-))

La politica de signaletica es esperada en Agenés... e en Novèla Aquitània çaquelà : ai pas encara vist un comentari sul tèma enonciat per Alain Rousset.

Ai pas tanpauc vist una sola municipalitat occitana emplegar l'occitan pels vòts de cap-d'an 2017. Dèu èstre per ignorança, o per un còst politic grèu ?

Anè un còp de mai, e sabi pas quantes jorns farai l'edicion originala ... Bona Annada plan granada e un motlon d'autras acompanhadas e que se sian pas mai, fosquèssen pas mens. Dempuèi Tolosa, enfin oficialament OCCITÀNIA. Remembra-te PEIRE GODOLIN. E l'occitan, s'adapta, los Aranesi e los Catalans son a esperar 2017 independents... Sempre a l'escota de Radio Coupo Santo ? Escotatz 2017 o oblidatz qu'èriatz legitimistas l'an passat.

-°-
Responsa locala, clientalisme en Carcin de Montalban.
 Una sola lenga emplega, mas es pas sufisent ... vision perosonala de 2017.