arcuèlh

dimarts, de gener 31, 2017

Avèm oblidat ?

en guèrra, o fau pas oblidar: 1/ Crimèa e referèndum tip Napoleon III a Niça (1860) - me sembla que pas un mèdia francés, quitament a Niça, a gausat la comparason, lo referèndum Putin d'assimilacion de Crimèa a la Federacion de Rússia es ideologicament similar al referèndum de 1860 per Napoleon III per annexar la Comtea de Niça a fRança e agrandir aital lo mercat novèl dels amics de Napoleon III e en 2/ a Èst d'Ucraïna guèrra militarista contunha ; s'i mata encara, ambe una milícia qu'es finançada per unes amics (sonque mascles) de l'ortodòxia russa enriquida pel mercat rus, e mondializat, e una ideologia expansionista del modèl que pensa que big es beautiful per ganhar clients potencials - oblidèm?
Fau pas oblidar que la casta ortodòxa russa que sosten aquela politica es de la meteissa basa politica e ideologica que la basa qu'a fabricat Donald Trump, integrisme religiós e liberalisme qu'ajuda a amassar moneda e qu'estima melhor lo mercat quora i podrà far çò que l'agrada (libertat dels movements de capital pas dels òmes, normal), e lo twit o piulet es un instrument ideal sus aquel mercat.
La casta que Napoleon III a favorizat de son temps, XIXen sègle, es una casta similara ; una casta que lo mercat l'agradava quora èra lo mai grand possibla (colonialisme debuta) e quora lo concurrent es flac, e pichonet, donc pas anglés a l'epòca. Car tota oposicion al mercat monopolistic es un problèma grèu per son desvolopament.
Anuèit, vist que la casta anglesa a perdut poders al nivèl europèu, se son batut per aver lo Brexit, e vòlon tornar a l'ancian sistèma.
Lo final del XIXen sègle a preparar 14/18. La destruccion de l'impèri otoman e sobretot las estructuras de gestion de las diferentas comunautats a preparat las guèrras futuras ; aquela destruccion èra sus la basa d'una ideologia modèl francés dita de la Révolution française, e d'aquela nocion d'egalitat que fins ara -quitament dins las tèrras de conquèstas parisencas- avèm pas vist en aplicacion al XXIen sègle, per exemple sul tèma lingüistic ; parlatz d'egalitat lingüistica ambe los imperialistas franceses sul tèma lingüistic es demandar un ròtle similar per l'occitan fàcia al francés en Occitània ; jà per un jacobins (conscient o pas) es jà una novèla revolucion (dins los neurònes de l'esquèrra coma de la dreita).
Donc per me, me fau remembrar Ucraïna car se los d'Ucraïna perdona la batalha, es una guèrra de la pensada sus la diversitat que capitarà jamai. E los que vòlon Estat pur lingüisticament i podràn pas ganhar tanben, car Ucraïna es tanben la diversitat dins una còca d'Estat plural, fau pas oblidar los Tatars de Crimèa, e totes los locutors russes en Ucraïna. Aquí, e fins ara, totas las institucions europèas, an portat solucion de la rason politica, sul tèma lingüistic ; se trapa que son jamai estadas comprèsas e acceptadas per fRança e los polits neurònes jacobins (en politica, dins l'administracion o dins l'ensenhament, quitament al pus naut nivèl, veire tanben en comunicacion).
E oblidi pas tanpauc los Irlandeses, lo Galleses e los Escocesses qu'an plan causas a indicar a l'Union Europèa, e que fau ajudar a sortir del Reialme-desUnit. E zo farai tanben en anglés, car la lenga, amai de l'occitan, la mestregi tanben.
Fau oblidar de viatjar a Londres (especialament rurala), e anar viatjar en Escòcia, Irlanda del nòrd (Ulster de cada costat), e País de Gallas.