arcuèlh

dissabte, de febrer 05, 2011

UNISEP, occitan, e partesanat politic e professoral montpelhierenc….

O quand l’Estat pana l’argent de la decentralizacion per emplenar los traucs, la promocion de las formacions aprtesana per l’occitan, entre panatòri e barradura de classa a Le Vigan.

(DR)UNICEP es un servici de l’Estat francés per la promocion de las formacions. Es pas aisit d’informar sobre las penurias del sistèma, çaquelà cal pas sonque installar los problèma de l’Éducation Nationale sobre la maissanta politica de l’UMP-NC, se fan fòrt per contunhar, es segur, mas son bravament ajudat pels coorporatismes professorals ; las penurias son orquestradas dempuèi d’annadas e d’annadas per l’Estat centralista, lo govèrn e sos ministres e lo coorporatisme professoral, d’esquèrra, e engatjat clarament alprèp del PCF, e contra Occitània, ambe sos limits e sos noms de tèrras plan conegudas de totes/as, e quitament en mapas disponiblas.

UNICEP PLUS es mens d’occitan per Le Vigan per exemple, la realitat del terrenh, pron ben elonhadas de las visions del CREO de Lengadòc o d’endacòm mai. Aiçò se podriá sonar [(DR)ONISEP MENS al CREO Lengadòc], e lo document de promocion seriá de mai d’unes centenars de paginas, en gardar una pagina per un luòc del problèma. Seriá quasiment un enciclopèdia dels problèmas franceses dins l’educacion del pòble occitan.

Image Le Vigan

Image (2)

Dins lo document qu'ai agut en man, avèm jà una responsa a la primièra question ? Per qual ? Pels inocentàs que creson encara que l'Estat francés de l'Éducation Nationale es capable d'aver una constança dins lo temps per bastir seriosament una filiara per ensenhar l'occitan de faiçon excepcion culturala francesa, a la talvera, en suplement d'amna. Los inocentàs nos an fait perdre mai de 40 annadas d’enèrgias per aver classas d’occitan al modèl francés. Per èstre segur que la causida d’aver una classa se podiá debanar sonque cada sièis meses… pel melhor. Cal dètz annadas per dubrir un filiara bilingüa de l’E.N., cal doás annadas per Calandreta.

Per lo Perqué ? Es clar ... Le Vigan emplega l'occitan per far damorar classas, senon van barrar las classas, en foncion d'efectiu del país lor que baissa, la populacion. Donc, l'occitan dins l'Éducation Nationale es un suplement d'amna per un coorporatisme professoral e per un sistèma que cercarà "publicité" al prèp de las collectivitats localas (en aguer sempre refusar la decentralizacion, avèm la paradòxa sindicala professorala), alara que son un servici d'Estat, (DR)ONISEP. Se pagam la redevença per la television dos còps per aver de l'occitan d'apartheid, lo dimenge maitin (los qu’an television) ; la comparason es similara ambe la produccion (DR)ONISEP a prepaus de l'occitan.

Cossí ? La responsa es tanben simplassa, per se far enganar, avètz tot un cursus universitari, que vos ajudarà a la finala d'èstre professor de francés, per fauta de pòsta e de recrutament en regent de lenga occitana, o alara farètz de teatre, de literatura (de bona qualitat segur), crearètz un pòste de foncionari dins la decentrlaizacion (lo politic francés estima fòrça aquesta joventut inocenta) ; e farètz d'una pèira dos còps, aurètz aital assecar los recrutaments de regent per Calandreta, e los paure militants sus plaça seràn riduculizats... favorizèm aital un servici d'Estat e son coorporatisme que refusa totas las reformas, e ridusiliza los militants alprèp de la populacion, els qu'aprofièichan del sistèma, per crubar moneda que seriá melhor utila a las associacions, e per melhor far viure los militants dins un ritme de vida que sembla en res al nivèl de vida dels professors d’universitat.

Image (3) Image (4)

Informat que soi … Alara quitament de las causas que se debánan a Montpelhièr. Commando Sudista acaba de crear una botiga a Montpelhièr. S'informar sobre l'economia occitana, sembla pas èstre lo fòrt dels professors de las estructuras, enos vòlon far creire qu’i a una demanda per l’occitan ; son mal plaçats ; segur qu’i a una demanda per èstre profesor d’occitan, per Calandreta per exemple, mas aiçò es quitament per donat dins aqueste document de propaganda partesana. Commando Sudista a dubèrt una segonda botiga, es jà la pròva que la primièra a foncionat economicament ; per clavar soi segur que totas las marcas presentadas son d’aqueste nivèl economic.

Ambe (DR)ONISEP MENS l’occitan es segur qu’avançarà cap al cementèri, segur, ambe l’ajuda del coorporatisme professoral d’esquèrra engatjada, e que tribuneja dins L’Humanité, sovent.

I a pas un partit en Occitània que protesta contra las causidas politicas dels professors d’occitan de las universitats en Occitània, digun. Digun per dire qu’an consequéncias terriblas sobre la dignitat lingüistica occitana e aquò pas una question de grafia, ni de nòrma (encara que, lo montpelhierenc …), mas puslèu del ròtle òrb que jòga l’universitat de Montpelhièr e sos professors per negar lo peis.

Per astre, i a pas jamai agut un professor d’universitat per lançar la primièra peticion pel mètro en occitan a Tolosa.

Al país dels novèls sovietics, la lora premsa ne parla :

ONISEP LaSetmana 040210