arcuèlh

dilluns, de febrer 14, 2011

Èireann : Joves manifestan per la dignitat per la lenga irlandesa

Aquí podètz veire la vídeo de la manifestacion debans lo servici d’Estat en carga de la lenga dempuèi … 1921, l’annada de l’independéncia. Me donarà lo dreit de dire quicòm sul tèma. E refrescar las idèas sobre la politica per una lenga, en Irlanda es idealizat, e francament es pas la panacèa.

Lo futur de la lenga irlandesa TheIrishTimes 140211

Lo debat a la television per la campanha electorala se debaèt aqueste vrespe, mas doás jornadas abans aquel debat, una manifestacion dels joves a portat la lenga irlandesa dins lo debat directament. E lo jornal de referéncia en Irlanda explica ques una clau de las eleccions. O cal plan dire, farà pantaissar los militants per la dignitat lingüistica occitana.

la protestacion es contra l’estratègia del govèrn liberal contra la lenga oficiala d’Irlanda, Èireann. Zo cal plan dire, la situacion oficiala de l’irlandés es bravament melhor que per la  lenga occitana, mas çaquelà i a dificultats, sobretot ambe aquesta vision antiumanista que vòl parlar d’utilitat economica dels ensenhaments per l’economia d’un Estat en recession, per causas dels deutes de las bancas qu’a calgut pagar, e que la politica europèa liberala e liberticida favoriza, aiçí en Irlanda ont la lenga es valorizada, coma en Grècia (França es aprier) es desvolorizat.

Lo futur de la lenga irlandesa TheIrishTimes 140211-

Aital nos podèm questionar se los ensenhaments economics son pron umanistas per èstre encara e encara sostenguts los uèlhs barrats.

En Irlanda, lo subjecte es arribat lèu dins la campanha. Se cal remembrar que François Mitterrand a volgut abandonat lo gaelic d’Irlanda al parlament europèu e coma lenga oficiala. La primièra presidenta del temps aviá la costuma de venir a París en parlar francés dins las conferéncias de premsa. Al moment que François Mitterrand, jacobin de pura soca, francés de pura soca coma agrada al site Internet del meteis escantilh, donèt lo devís al parlament europèu per abandonar «unas lengas oficialas inutilas coma lo gaelic» d’Irlanda, l’utilitarisme lingüistic mata las lengas ; i aguèt protestacions, levat en França. La primièra presidenta d’Irlanda faguèt, d’ara enlà, totas las seunas conferéncias de premsa en anglés a París.

Presenti aquí aquestes dos articles en solidaritat ambe la dignitat per la lenga gaelica d’Irlanda, e son ensenhament digne.

Mas se cal remembrar qu’en situacion facilitada per dintrar lèu dins las campanhas electoralas, lo gaelic d’Irlanda es tanben en dangièr, dangièr de mòrt per utilitarisme lingüistic del mercat mondializat, orquestrat pels amics del mercat mondial, qu’an representant que son estats fòrabandits dels govèrns de Tunísia e Egipte.

Es que l’occitan es dintrat dins la campanha electorala per las cantonalas ? Ne sèm bravament luènh…

Pel moment lo politic parla d’Argèria, Europe Écologie, per exemple ; mas pas realament coma l’estimariái, en emplegar l’occitan de temps en temps… Ai modificat lo cap del comunicat oma un exemple de practica pichonèla de l’occitan, potenciala e francament aisida d’aver ; cal simplament una volontat politica, e saber un pauc de geografia de las províncias, car lo comunicat es escrivut a Paris.

comunicat EE Argèria 140211

Dins lo comunicat parisenc sobre Argèria se parla d’un fum de causas sobre la democracia, mas pas la democracia lingüistica, per l’amazigh per exemple.

Imaginatz que fosquèsse dins de partit qu’an a fotre de l’occitan ? A l’UMP-NC, FdG, PCF, PSF, PRG, NPA, LO, FN, MoDem, etc. per obligacion legala … coma en Irlanda. E çaquelà en Irlanda, i a problèmas lingüisticd de dignitat e d’egalitat de tractament lingüistic ! (malgrat totas las leis europèas votadas al Parlament Europèu)

Vos ai jà fait part de l’informacion segon qué los conservadors èran segurament los melhors catigaires de las politicas lingüisticas, es lo cas irlandés enacara, mas tanben al Quebèc.

contra lei 101 Quebèc LeDevoir 070211

Lo mai paradoxal es que lo Partit Quebequés èra mai prèp del partit gaulista que l’esquèrra francesa. Se pòt entendre quora de Gaula cridèt Vive le Québec libre, mas es sonque faciada politica, la santa ipocrisia francesa, de religion republicana. L’esquèrra parisenca d’auèi es un pauc favorabla, e sul meteis modèl, per èstre dins l’oposicion. Car cal èstre clar, serà pas una lei (del Parlament) per aver pichonèls panèus que serà sufisenta… per salvar un emplec public e digne de la lenga istorica d’Occitània.

Lo Partit Quebequés a çaquelà près una virada ecologista que segurament pòt agradar melhor als miliants d’Europe Écologie , melhor que los militants dels PSF-PCF-PRG. Lo sistèma electoral es çaquelà al modèl francés, e governar es pas aisit per unes pichonèls partits ecologistas e independentistas ; car cal èstre clar, mai i a de mercat-Estat-nacion sul planèta, mens bon es per la finança (la concentracion de las borsa nos n’en fa la pròba), e melhor per l’emplec. Lo sistèma electoral nòrd american ajuda pas a la diversitat de las representacions, nimai a la dignitat dels pòbles nòrd-americans.