arcuèlh

dijous, de setembre 08, 2011

Calandreta = immersion lingüistica

parlarai occitan commentat

Lo sistèma d’immersion lingüistica es lo sistèma catalan d’ensenhament, es atacat pel poder central espanhòl (qu’espèra aplicar lo modèl francés coma Franco), es criticat pels nacionalistas de totas pèls en fRANÇA, corporatistas o sindicalistas, mas atanben de las associacions dels parents d’escolans.

Es l’unic sistèma acceptat e valorizat per totes los educators europèus, aqueles que crèson al multilingüisme ; èstre poliglòt serà pas per aquel sistèma, malgrat tot çò que pòdon explicar los «éducateurs» en cap del sistèma nacionalista francés. Aquel sistèma còpia lo sistèma d’imposicion d ela lenga del rei, en cap moment es democratic coma l’explica Michel Dubet a la SGEN-CFDT en 2010, aquel que fòrma dins las universitats d’Aquitània per exemple, e aquel qu’es près per referéncia per totes los partits centralistas franceses quora se li demanda conselh.

Ensenhar dins la lenga es la primièra laïcitat ; laïcos = çò qu’aparten al pòble en lenga grèga anciana ; l’occitan es la lenga del pòble qu’a bastit Occitània, e sa civilizacion de paratge, convivéncia e jòi, es bric la lenga administrativa francesa, nimai la lenga etnica, ni la lenga polida, cap la lenga d’una classa sociala. l’occitan es la lenga del pòble, per classa mesclada, es la lenga republicana per esséncia, per istòria. L’occitan es l’unic poder actual del pòble d’Occitània.