arcuèlh

dissabte, de setembre 17, 2011

Tolosa, Assisas, prefecte e DDM

Es un raconte tradicional de l’installacion normala de l’occitan en vila, la vila es Tolosa, 5ena ciutat de fRANÇA, e gerida per dos sistèmas, l’Estat ambe la prefectorala e los elegits que son sistematicament botats en dobte per la prefectorala per lor ròtle politic per rapòrt a a l’occitan, son installacion en vila. E La Dépêche du Midi que jòga un ròtle pervèrs, mas del costat del mai fòrt sistematicament, es çaquelà psiquologic, virtual.

Escriviái ièr aiçò :

«Aprenèm uèi que lo prefecte de Nauta-Garona, qu’as res de fotre segurament, demanda al cònsol de Tolosa de plaçar los panèus occitans de Tolosa sobre lo pal de ‘Toulouse’ en francés, dessota, malgrat la declaracion de Montpelhièr qu’a determinat aiçò accidentogèn. Aital malgrat lo dire del director de la DRAC de Tolosa, que crida a l’estauvi de moneda pels budgectes de l’Estat en rapòrt a l’occitan dins las Assisas de la Cultura, en vóler plan faire la comuna de Tolosa aurà pagat un pal e una installacion especiala per res. De mai la visibilitat de l’occitan, quitament se totes los foncionaris de l’Estat son d’accòrd per pensar que son pas contra (ipocrisia de faciada ?), lor caldrar accordar los vriulons per estauviar l’argent public ; mas es que la prefectorala es utile ? Per estauviar l’argent public, la responsa d’aquel blòg es NON, es pas utile car aqueles foncionaris d’Estat fabrican problèmas (ambe un còst de gestion) ont n’i a pas ; Bernard Bonet aviá jà mostrat lo camin a Perpinyà.»

L’article publicat aquel maitrin es çaquelà un pauc rapide e dobtós.

Tolosa DDM 170911

La Dépêche du midi es sempre legitimista e bonapartista, «le préfet clos le débat». Lo prefecte explica aital la seuna inutilitat ambe lo tribunal administratiu de Montpelhièr.

Ièr las Assisas de la cultura occitana an tanben provat la fauta de comunicacion sobre lo tèma de l’occitan. Vist que los enemics de l’occitans son dins lo tribunal administratiu e la prefectorala (coma Bernard Bonnet un còp èra a Perpinyà, puèi en Corsega ambe las palhòtas). Lo prefecte debuta una novèla polemica sul tèma: los actes administratiu del tribunal administratiu de Montpelhièr e de la prefectura de Tolosa son aquí per far cagar la representativitat republicana, donc las decision del pòble en Occitània.

Es escandalós que l’UMP prenguèsse lo camp del destructor dels panèus, ambe quina rasons que fosquèsse per pinturlar los panèus. Car los panèus son la proprietat del pòble de Tolosa, e la representativitat de la majoritat o de l’oposicion, es aquí per defendre l’argent public, dons lo còst del panèus en occitan.

Es escandalós que lo sistèma administratiu e bonapartista francés fabriquèsse de còst suplementari al moment que cal estauviar la moneda dels pòbles de fRANÇA, coma l’expliquèt lo director de la DRAC ièr. Alara doble lengatge de totas, e lengatge pervèrs de La Dépêche du Midi sul tèma ?

Espèri los comunicats urgents dels sistèma poltiic que defend la lenga occitana e sa dignitat, per defendre l’acte pacific, e pacificador de la comuna d’aver installat de panèu subre pals per seguir la nòrma edictada pel tribunal administratiu de Montpelhièr e per respectar la futura lei que deuriá venir sul tèma.

Caldrà sosténer una vertadièra politica lingüistica, e l’oficialitat de l’occitan devèm de mai en mai urgent, per assegurar que l’administracion francesa en Occitània  sul tèma de la visibilitat de l’occitan (una lenga en dangièr segon l’UNESCO), se calèsse.

Ai après tanben ièr que las prepausicions toristicas ligadas a l’occitan son prepausicions que son presadas per un torisme de naut nivèl ; i a en vila un congrès de viatjadors del torisme de la Mar Nòstra, que son inanimes en companhá de ‘Tourisme France’ : las prepausicions ambe l’occitan coma clau de presentacion de la ciutat de Tolosa e sa granda region Occitània, es un element important per l’economia del torisme del futur de la vila.

D’aiçò ne podèm conclure, coma es pas una novèla novèla, es simplament afortit per las chifras de Nielsen presentat uèi a Tolosa pendent aquel congrès, e en companhá de las Assisas de la Cultura Occitana que ne parlèt, lo prefecte es donc un fren al desvolopament economic de Tolosa.

Utile un prefecte ? La vertadièra refòrma de l’Estat francés, es la supression de las prefectoralas, e l’installacion d’una constitucion regionala per una bona gestion del país : Occitània.

Lo 31 de març i a una manifestacion per la lenga occitana a Tolosa, es una bona introduccion, e rason per venir manifestar. Mercés a l’onorable sénher prefecte de Tolosa e al tribunal administratiu de Montpelhièr.