arcuèlh

diumenge, de setembre 18, 2011

Seccione ! dixit. Los amics de Bossi se tòrnan enténer en Occitània.

Aquel fait es notar dins lo jornal ARA de Barcelona, coma un retorn.

seccione ARA 180911

Se podèm evidentament dire del discors aquel : es demagogic.

Acabi de sortir de Vernet d’Arièja, per la visita del musèu del vilatge sobre lo camp de concentracion republicana francesa (dels elegits de la IIIena republica e de l’Estat Francés).

L’endreit es de visitar ; es segur.

Lo contacte çaquelà ambe lo descendents dels rpeublicans espanhòls dona pas enveja de sosténer un projecte memorial, perqué son mai o mens devengut formatat a las idèas franquista contra la nacion catalana. Ai poscut entendre unes doscors pro-PSOE-PSC contra lo “nacionalisme” qu’es quel del nacionalisme catalan, e non pas l’espanhòl. l’espòli fiscla catalan per engatjar Madrid dins la non-redistribucion semble èstre lo principal argument per contunhar de guerrejar contra Catalonha e «son ancionalisme».

Aquela esquèrra catalan legitimista e centralista oblida que lo PSOE  (o PS de Navarra) capita d’ajudar l’UPN (los amics del PP ailà) per daissar lo poder madrilenc governar en Navarra.

En costejar aquel public, se devendrà aviat independentista catalan.

Mas es pas aiçò que m’interessa lo mai sobre aquel bilhet.

Me soi sempre pausat la question : dins un sistèma d’aquel escantilh referendari padanian, los occitans dal Piemont votarà per l’independéncia ? La majoritat es nacionalista, e es odiat per aquela esquèrra pòstrepublicana que visita lo musèu del Vernet d’Arièja.

I a un region de Piemont qu’es de lenga occitana, li seriá grat d’aver l’independéncia en Piemont padanian ? Podriá èstre un element de la fugida cap a una Occitània independenta ? Siam pus als 8.000 abitants de la Val d’Aran, l’espaci de las Valadas Occitanas de l’Èst son mai de 350.000 abitants …

I aurà un grope coma Libertat per reprochar als Occitans e las Occitanas d’aver votat per l’independéncia al modèl padanian ? I aurà un grope coma lo Partit Occitan per reprochar … I aurà un grope coma lo Partit de la Nacion Occitana per reprochar … I aurà una comunicat del País Nòstre per seguir lo movement de las Valadas cap a l’indepedéncia padana ?

-°-

Aqueste cap de setmana Alfons López Tena es estat en Sardenha, fasent lo fialat ambe lo independentistas sards e per faire una conferéncia dins la capitala, Cagliari. Aquestes actes se tròban al dedins dels contactes de Solidaritat Catalana per L’independéncia, lo partit, amassa ambe totes los partits e  entitats independentistas d'Euròpa. Gaitatz la vídeo.
Us avanço un petit fragment on faig un breu comentari sobre SI a premsa sarda.
http://www.youtube.com/watch?v=A5UYvqknv-A