arcuèlh

diumenge, de setembre 11, 2011

Impòsts + Itàlia, e nosautres en Occitània “di Aups aus Pirinèus” ?

‎1 / la creacion de l'Estat italian per la volontat dels amics de Savoia, pel Napoleone III e sa diplomacia, es jamai estat la garantia de solidaritat entre lo nòrd e lo sud
2 / la creacion de l'Estat italian a enlevar l'autonomia de l'Estat napolitan e adonc la responsabilitat ailà.
3 / 1860 la creacion de l'Estat italian a enlevar la potenciala democracia en Savòia e Niça (Occitània de l’Èst en majoritat), ambe referèndum trucat pels... bonapartistas franceses.

geografia dels impòsts dins l'Estat italian

Lo sistèma francés a creat la decentralizacion, lo dreit comunal s’imposèt a la revolucion francesa coma la nòrma venguda d’Occitània, mas tot aquò aurà pas donat una responsabilitat al nivèl dels comptes, administracion e sistèma politic en plaça (la fauta de la decentralizacion en Provènça ? Es plan Defferre que criticava l’Estat e qu’a agut l’idèa de l’imposar dins lo programa socialista de 1981 !). Sobretot quora vesèm que del costat de Provènça (PACA), de mantunas manièras, los comptes publics son criticats per autoritats independentas o lo mercat de las devises.

Lo costat Reialme d’Arles (Occitània de l’Èst de uèi) + Niça, lo costat regional fabricat pels Franceses devath lo nom de PACA, lo costat aquel a pas los comptes pron clar segon Moody’s.

De mai, la comuna de Sant Tropès es endeutada sobre la basa del Franc Helvetic, vos disi pas a la fin de l’annada la factura que va aumentar grandament … e donc serà tanben en dangièr de non poder pagar. La factura a aumentat de mai de 25 % que çò de previst.

Veire la mapa :

realitats La decentralizacion es pas una garantia de bona gestion, mas l’autonomia politica ligada a una reconeissença clara de las identitats nacionalas, sí. L’autonomia es evidentament suportabla pel pòble (occitan dins l ocas donat) ambe una constitucion per cada entitat autonòma, e l’obligacion d’èstre regulat per las leis europèas. Vesèm aital que se la tecnocracia francesa èra pas monilhista, las causas serián aisidas de reformar, per mai d’eficacetat dels comptes publics, en fRANÇA e Euròpa.

E se los impòsts d’Occitània èran prelevats pels Occitans e per las Occitanas, soi segur qu’aiçò seriá reglat !

Los elegits e las elegidas de la zòna de fòrta reconeisséncia de l’identitat occitana, catalana e basca, fabrica compte en melhors estats, segon Moody’s.