arcuèlh

dilluns, de setembre 05, 2011

Òsca al capitalisme, non a l’accionariat privat de borsa.

Lo sistèma juridic francés actual pòt ajudar a gardar lo sistèma de las entrepresas privadas en collectivizar lo capital, e l’entrepresa.

La "scop" Sea France contra lo capitalisme d'accionaris o d'un sol accionari, sobretot que l’accioanri per fenhantisa fa fisença a la tecnocracia de las grandas escòlas francesas, ambe simplismes economics. Cal pas èstre contra lo capitalisme, mas contra l'etica del capitalisme d'accionariat e de la borsa. Lo juridic pòt ajudar. Felicitacions a la CFDT Sea France.

scop Sea France contra lo capitalisme d'accionaris

Lo sistèma de las entrepresas privadas tal qu’es pensat coma la solucion unica de la borsa es la solucion del nòble a quí se dona lo peatge d’una region per finançar sas despensas al mesprètz del mercat donat ; las “Généralité” èran donada als amics del rei, per finançar las loras despensas dincal moment que lo rei aviá mestièr d’argent per son budgecte ; uèi son los mercats (fabricats pels Estats) que son donats als amics per desvolopar las loras entrepresas.

Uèi avèm la majoritat dels siètis socials de las entrepresas dichas francesas que son a l’EPADLänder, dins lo departament del Hauts-de-Seine, ambe un sistèma d’entrepresas que nos fabrica l’UMP-NC e sa pensada politica. Avèm donc lo meteis sistèma que Versailles abans 1789.

Lo sol biais de redusir l’empresa de la borsa sul sistèma de Neuilly/Seine, e del sistèma financièr francés mondializat a la segonda prèp, es de prendre lo poder dins las entrepresas, crear una SCOP es aquela solucion. Es pas una solucion novèla, perqué uèi ?

Perqué lo sistèma bancari que mescla las botigas (la preséncia sobre las carrièras e los guichets que son de mai en mai automatics) e la finança (un jòc dinerièr e de matematica, ajudat pel sistèma politic dels Estats centralistas e de l’Union Europèa actuala, de la BCE per exemple), a abandonat de saber de qu’èra un client de banca, per favorizar lo sistèma financièr mai remunerador. Òr, i a bancas alternativas que son prèstas de jogar lo ròtle de financièr de l’activitat d’entrepresas (es tanben remunerador mas mens aviat), donc lor cal portar projectes e las cal ajudar a se desvolopar. Perqué lo sistèma bancari actual, installat, refusa de finançar la iniciativas individualas. E en l’abséncia d’intervencion de l’Estat, l’abandon de son ròtle regulador, cal que la societat se prenguèsse en man, en Occitània o endacòm mai.

E aiçò qu’escrivi uèi es pas brica novèl, es lo projecte economic pensat en Occitània dins las annadas 1970 ! E aplicat uèi per Herrikoa en Euskadi per un terç de departament, Herrikoa aplica aital una politica lingüistica ligada a l’economia, e la creacion d’activitat economia ligada a la lenga. Aquesta politica es ligada al besonh d’iniciativas economicas collectivas occitanas.

-°-

Localament