arcuèlh

dissabte, de setembre 03, 2011

La crozada espanhòla contra lo catalan, perqué ?

E contra l’OCCITAN en ARAN, veire lo comunicat de Libertat en fin de bilhet.

Lo site Internet ara.cat titola aqueste maitin una novèla qu’a la caracteristica de tornar coma los astres dins l’actualitat politica e qu’a de mal de passar las frontièras per èstre descrit coma una acarniment politic e ideologic nacional-expansionista espanhòl contra Catalonha : los partits PP e Ciutadanos fan la guèrra juridica contra lo sistèma educatiu catalan, contra la primièra expression de la nacion catalana, sa lenga.

crozada espanhòla

Lo sistèma edutatiu catalan es estat sempre glorificat coma bon pel sistèma europèu, per mantunas institucions europèas, e lo PP e Ciutadanos emplegan lo sistèma juridic espanhòl -decidit a Madrid per un sistèma de representativitat de lenga espanhòla- per amenaçar un sistèma que fonciona en lenga catalan, e que fonciona plan (se podrà segurament lo criticar per zo melhorar). La rason es sempre donada de l’egalitat de las lengas, en favor de la pensada politica del nacional-expansionisme.

L’egalitat de las lengas es un sistèma de pensda politica qu’es sempre emplegat pels centralista a las loras favors, jamai per donar a l’occitan lo meteis ròtle que pel francés. Lo sistèma de pensada aquel es un biais coma un autre per castigar un sistèma educatiu que fonciona, els preferiscan un sistèma educatiu que parla espanhòl e que fonciona pas coma a l’Estat francés.

Lo PP e Ciutadanos lor agrada un sistèma educatiu a la francesa, aquel que mata las lenga e l’ensnehament de las lengas, quitament las estrangièras. France Soir explica,  de son punt de vista de dreita francesa, ièr, la descripcion del sistèma qu’agrada als nacional-expansionistas de totas pèls, e particularament als Franceses :

illetrisme (1)

La guèrra en fRANÇA es una guèrra suls metòdes per ensenhar sonque lo francés, son d’accòrd totes/as per destrusir las lengas e la diversitat ; e la resulta per l’ensenhament de l’anglés son talament pietadoses que podèm dire que la destruccion de las metodologias per aprendre las lengas en general es un modèl francés a granda dimension, dimension antieuropèa, ambe «frontières naturelles» qu’agrada a Madrid d’importar. Es lo modèl del PP e de Ciutadanos parier lo PP es lo modèl per l’UMP (proteccionisme comprès ?), dixit Alain Juppé.

illetrisme (2)

Lo modèl PP e Ciutadanos agrada a Alain juppé, el l’aplica en fRANÇA, ambe los ministres successiu de dreita o d’esquèrra. la “guerre des méthodes” es simplament per far creire qu’i a un biais francés e metòde francés per ensenhar las lengas. La sola faiçon francesa, ideologizada pel PP e Ciutadanos, es la destruccion lingüistica e los frens ontologics e metodologics, per negar biais diferents d’ensenhar (Catalandreta). E quora escrivi aquò, la faiçon francesa de mesurar los ensenhaments lingüistics es donada per professors de lingüistica qu’an un apriòri pòst-franquista e que veonon l’explicar a Tolosa convidat pel Nouvel Obs. Es un element qu’ai poscut jà explicar sobre aquel blòg, al printemps passat.

Lo tribunal espanhòl que mestreza lo planh PP e Ciutadanos sembla non pas èstre seguit pel sistèma autonòme catalan, ni per la Generalitat de Catalonha, lo Parlament de Barcelona, los sindicats professionals (mens nacional-expansionista que los Franceses) e los parents (mens perturbats per TF1-LCI e la patrimonializacion de la pensada politica en regions al modèl Edgard Morin, veire bilhet següent, o los elegits UMP-PSf), veirèm dins lo futur. Mas çò de segur es que l’acte politic del sistèma juridic espanhòl mena clarament cap al desvolopament de las idèas independentistas en Catalonha ; Solidaritat per l’Indepedència a jà protestat, CiU e lo PSC sembla vóler agir del meteis biais que lo darrièr còp : levar las espatlas (fins a quand se podrà simplament fa aiçò ?). Lo desvolopament de l’independentisme es jà benlèu una bona causa per Euròpa, contra los Estats borbonics o bonapartistas.

ara.cat l’article es aquí ambe totes los ligams.

nació digital : volen la guerra ?

-°-

diada

-°-

Document suplementari.

Castig contra lo catalan DiariDeGirona 030911

-°-

Comunicat de Libertat, movement politic d’esquèrra pirinenca.

comunicat de Libertat 030911