arcuèlh

dilluns, d’agost 27, 2012

La Libre Pensée s’ataca a Calandreta

Es un pauc coma quand Calandreta es atacada a Montpelhièr per èstre egemonica per l’ensenhement de l’occitan ; aquí a Montpelhièr es una ataca politica, de l’esquèrra extremista e universitària.

E ben, l’ataca de la Libre Pensée lemosina contra Calandreta a Lemòtges es una ataca contra l’occitan tanben, tota la lenga. S’espèra mantunes comunicats occitanistas, d’occitanisme politic, per exemple del partit occitan per exemple, vist que lo secretariat es gaire elonhat de Lemòtges ; mas s’espèra mantuneas autras organizacion e benlèu una manifestacion aquí tanben, coma a Clarmont d’Auvernhe, mas sèm benlèu pus en temps electoral ; los comunicats seràn alara totas publicats dins Le Populaire, L’Écho du Centre, La Montagne, etc… e dins totas las estacions localas (Totem, RF, RTF, radio PAC, etc.).

sosten del pdt de la region contra la Libre Pensée Lemosin.

Cal rassegurar J.-P Denanot e li donar la rason de l’ataca, es de nacional-expansionisme francés, son pel netejament lingüistic del territòri de dominacion imperiala e republicana parisenca. Es de nacionalisme d’agression, Claude Duneton auriá segurament trapar que la vòstra reaccion es pas pron fòrta ; aquel nacionalisme francés, el, l’a descrivut dins un libre Le monument, que vos conselhi de legir, mas cal pas èstre dins lo tristum… Lo nacionalisme francés a emplenat los monuments als mòrts de la vòstra region administrativa francesa. A la Libre Pensée li agrada los tempos de mòrts.

Senon, per entendre la Libre Pensée, cal se situar al sègle passat, lo libre Claude Duneton explica dins Parler Croquant coma la lnga lemosina es estada atacada ; la Libre Pensée es dins aquela dralha d’un Jules Ferry, que de lenga ne voliá qu’una, e que del pòble superior (lo francés) li aviá donat una rason, aquela d’educar los pòbles inferior que… parlávan patois !

E dire que lo Lemsoin es estat la tèrra qu’a vist nàisser una demanda politica de normalizacion de la lenga de l’administracion d’Aquitània, e qu’es devenguda la lenga del Trobadors ! La Libre Pensée es dins la dreita linha de l’excepcion francesa, l’ignorança.

-°-

Affiche Catalunya comentada

-°-

i a un dessenh que circula sul net, me sembla que cal far una correccion politica rapida, e que conven plan dins la seguiida d’aquel bilhet. I a mantunes professors duberts (se lor podrà pas negar) politicament (tanpauc se lor negarà pas) que semblan pas imaginar que son los pionts del sistèma politic francés aplicat dins l'escòla.

fantasme de republicanitat l'Escòla d'Estat francés

Aquel dessenh lo fan circular mantunes regents occitanistas (lor cal pas negar que cal èstre militants per èstre dedins lo sistèma, a l’imatge de Fèlix-Marcel Castan dins lo PCf) ; me pensi personalament, i a tròp de professors dins l’occitanisme, cal dubrir a d’autras professions per aver una vision politica mai clara de l’occitanisme politic, e mai simplament per Occitània...