arcuèlh

dilluns, d’agost 05, 2013

Quina carn pel futur ?

La question se podrà pausar de faiçon consumerista, o simplament coma una question de societat.

Quina societat vivèm ambe la carn en Occitània ?

1 / Arte prepausa una presentacion :

Carn ARTE-TV

2 / un eveniment juridic dels Estats-Units d’America del nòrd pausa una question a l’industria.

Istòria d'un hambuger toxic

3 / e l’afar Spanguero-La Lauraguaise ne pausa una a Occitània.

La carn de McDo dins l'estat francés es 100 % d'origina de l'estat francés.... Podèm pensar que la qualitat seleccionada es mediòcra vist çò que son capablas de fabricar endacòm mai. Mediòcra, mas pauc cara ( donc importada, ambe un € fòrt, la carne sancièra dels bons restaurants de Tolosa es pas d’origina occitana, mas de l’Euròpa de l’Èst) ; caldrà un jorn saber pagar la carn al nivèl que los païsans an mestièr per ne poder viure (la paga dels païsans occitans), mens d’electronica, de domotica, e mai de bon minjar. E dins l'Estat francés, e principalament en Occitània avèm una diversitat de produccion de qualitat, encara encara. Cal notar que Lhèida fa concurréncia a Bretanha per la carn de pòrc (teisson) ; aquò dona 40 % de fornisseire per las carnissariá de Lacauna en Albigés - Montanha nègra (Centre Occitània. De mai, la carn de païsan assegura pas que la populacion sapiguèsse l'emplegar per la minjar ; aquò tanben es un problèma en Occitània, aprèp la pèrda de la lenga, i a la pèrda dels sabers cosinar.

Car lo principal problèma es puslèu una causa de societat, saber emplegar tota la carn d’un animal dins la cosina de la familha ; sembla una causa complicada, fauta d’ensnehament e sobretot de transmission ; n’i a que se pausa quin subjecte de societat serà pas transmetut aprèp la lenga occitana ? la responsa es simplassa, la cosina, la cosina de cada jorn es pas transmetuda en Occitània ; e aquò mata la diversitat de las produccions de carn en Occitània. Los sistèmas cooperatius, o la quita entrepresa La Lauraguaise, aurà de s’adaptar a la fauta de saber, la transmission abandonada ! Quin còst podèm listar per l’abandonar de totas las transmissions ? Lo còst serà aquel de la sentat e de la facilitat de produsir mèrda pel minjar en Occitània.

N’i a encara que preferíscan Coca-Colà light coma aperitiu ? N’i a encara que sábon pas la diferéncia entre Ricard e Patís ? Quines tròçes de carn son los mens cars en çò dels carnissièrs ? Quin tipe de café per un bon armanhac ? La mescla de las questions pòdon far rire, mas son intimament ligada ; lo repais occitan es un ensemble que s’acaba per un digestiu, qu’es pas tanpauc de Coca-Colà Light

Tot aquò còst car per èstre bon ; mas es aital perqué avèm abandonat de causir lo minjar occitan dins los restaurants, e donc se la populacion occitana fasiá una causida radicala del bon minjar, donc minjar de la transmission occitana, fariá baissar los prètz e segur ajudariá a l’ensemble de la populacion de plan minjar.

Anuèch per 12 € a miègjorn, se podrà minjar bon e occitan a Tolosa, mas en serada es quasiment impossible ; i a sonque un restaurant per aiçò far, un restaurant ! (la cosina es donada per d’espanhòls immigrats e d’Africans en cosina – s’i mingi plan) ; cada serada o miègjorn, los artesans fòra Tolosa, fan km per i anar minjar ; Per 12 €, vos asseguri que podrètz minjar dos còps a McDo, mas dos còps de la simplicitat del mercat del productivisme agro-alimentari… francés.