arcuèlh

dimarts, de març 15, 2011

AREVA-EDF : lo primtemps nuclear de l’arribèra pacifica serà radioactiu politicament.

Al Japon l’arribèra es pacifica per l’Oèst e de la mar del Japon per l’Èst. A Blaia es la còsta atlantica e los flumes Dordonha e Garona. L’afar de Blaia e de l’inondacion de la centrala es jamai tròp estat mediatizat qu’al entorn de Bordèu, e mai luènh ; podèm criticar la fauta de clartat de l’informacion al Japon ! La critica del Japoneses sul tèma es una arrogança franchimanda, una de mai.

Dempuèi divendres avèm dins l’Estat francés un concèrt de manipulacions politicas excepcionalas. La filiara nucleara se sentís en dangièr e crida totas los partits de govèrn al secors industrial, a las «exportacions amenaçadas» (sul tèma del «bon saber-far nuclear francés», lo tresen mai bèl al planèta, e «qu’es pas encara estat tocat per un accident màger» –que pensan fòrt a l’antena… mas un jorn vendrà segur, vist que «lo Japon èra lo sistèma lo mai segur per tot, vist qu’avián tot previst, quitament los terratremòls») ; avèm aital lo PCF, lo PSF, lo PRG, L’UMP-NC, e gaire lo FN –mas lo mercat mana per el- qu’arríban pel sosténguer, contra los pòbles de França (encara cal donar l’enèrgia a París, per que lo son marrit poder centralizador damorèsse).

La jornada de divendres avèm vist arribat lo concepte politica de «retour d’expérience» de la subministra UMP-NC de la dicha ecologia de dreita, o del ministre alsacian de l’industria ; lo lòbi de las grandas escòlas francesas fonciona de plan. Lo nuclear es un problèma de moment qu’i a un accident, sabi pas de quina manièra lo retorn d’expreriéncia serà mai utile que las descripcions faitas dels accidents nuclears, descripcion faita dempuèi mai de 50 annadas pels ecologistas de l’Estat francés. e cada còp s’entendrà lo lòbi aqueste –al poder sistematica quitament a tot cambiament politica supausat- prepausa de desvalorizar la paraula del anti-nuclear ; l’accident del Japon lor dona encara rason politica, contra aqueste lòbli fòrt e nacionalista francés.

Las consequéncias sobre la sentat son claras. E quora se parla de biologia, se parla de principi de precaucion, pel nuclear –aquí que la precaucion es indispensabla- se parla de principi de retorn d’experiéncia.

Se l’afar èra pas extra-ordinària, se podriá rire.

1er camp dels ecologistas : principi de precaucion.

2nd camp del lòbi nuclear : principi de retorn d’experiéncia…

Coma se la manipulaicon nucleara èra pas una instrumentalizacion del nigal nuclear de la biologia de la tèrra, contra la vida sobre lo planèta quora aiçò es exteriorizat. E zo cal dire : I A PAS DE PRECAUCION MATERIALA POTENCIALA.

Ièr dilun aprenèm que 5 agents d’AREVA èran dins la centrala nucleara que petèt primièr… Al meteis moment, totas las televisions de França an poscut enregistrar totes los Franceses qu’èran ailà, per vídeo-conferéncia. Soi segur que l oreotnr d’experiéncia es jà estat fait ambe los tecnicians d’AREVA, per vídeo-conferéncia prioritària. Lo retorn d’expereriéncia es pas mai utile que lo viatge de MAM dins la Tunísia de Ben Alí.

Aital lo grope de mentidèr al govèrn an trapat sosten clar, a prepaus del nuclear, dins l ogrope PSF-PRG. La casta al poder es pron clara, s’en va del FN al PRG en passar per l’UMP-NC e PSF, MRC etc.

Aital tornarai escriure una frasa qu’avèm entendut sonque un còp dimenge dins los mèdias franceses, sobre France 3, e çaquelà son dins la redifusion sampitèrna, dels imatges d’agéncia : La frasa entenduda un còp èra :

 « Kosciusko-Morizet es la MAM de l’ecologia»,

dixit Stéphane Lhomme, L’Observatoire du Nucléaire. (aquela femna es la ministra de la dicha ecologia del govèrn UMP-NC). Malastrosament es pas la sola, i podèm listar dins lo meteis camp, lo PCF, FO, PSF, UNSA, PRG, FDSEA, NC, Coordination Rurale, MoDem, LO, CGT, e FN.

Podrèm apondre que sul tèma del nuclear, lo sistèma es la MAM d’aquesta enèrgia destructriça dels pòbles e de las libertats democraticas.

Avètz remarcat qu’ai gaitat la television tota la dimenjada, perqu’èri pas a l’ostal tolzan, ont i a pas de television. Vos pòdi assegurar, uèi dimarç, qu’i a una manipulacion de l’informacion televisuala en França. E clar qu’un debat e referèndum seriá essencial per la democracia, e per s’encaminar cap a un remplaçament de la produccion d’enèrgia nucleara per las autras enèrgias respectuosas de las vidas sul planèta.

França es un Japon europèu de la securitat nucleara mediatizada. La collaboracion politica dels dos partits dich de govèrn es clara e dangierós per tota la populacion.

Una conferéncia de premsa sul tèma de la politica duradièra per la biodiversitat es estada annulada a Tolosa, perqué sembla que l’avuglament socialista pel nuclear es duradièr.

E coma pensi que l’accident nuclear arribarà a l’Estat francés e principalament los territòris gerats pel centralisme francés dich democracia francesa, es de dire en Occitània (Blaia e valèia del Ròse), vos conselhi d’anar veire la resulta japonesa, la resulta que podèm veire uèi.

Per las eleccions cantonalas, e pels qu’an enveja d’anar votar, e que vòlon votar contra lo nuclear francés e japonés, una sola solucion clara : votar per Europe Écologie e lo Partit Occitan, perqué an sempre dich clarament qu’èran contra lo nuclear. Pel FdG : dirai que uèi son contra lo nuclear, mas dinca quand quora se sap que son nacionalistas franceses, e que la filiara nucleara francesa es nascuda del desvolopament dels nacionalistas japoneses e franchimands, totas doás naTions son expansionistas de faiçon similaras. La pròba me zo donèt encara un còp lo dorsier del jornal de la dreita economica francesa, Les Échos.

Portada LesÉchos 040311

Se vos daissa de temps pel léser, vos caldrà notar suls agèndas vòstras lo primtemps de l’arribèra en Bearn, son pron elonhats de las centralas nuclearas franchimandas…

sent Pèr de Lèren Bearn 

Encara un còp se cal questionar sobre los dangièrs qu’avèm d’èstre governat per las castas parisencas o los gropes de las sotmissions parisencas e dels lòbis militaristas e pro-nuclears ; perqué disèm res ? perqué protestèm pas ?

referèndum sobre la caça en Piemont

Alara en Pemont podrà votar per limitar la caça, e perqué podèm pas votar region occitana per region occitana per limitar l’emplec del nuclear, per limitar la corrída, per limitar la circulacion de las automòbils, per limitar las inumanitats ? Votar per mai de libertat de consciéncia, per mai de democracia.

Las mapas de las centralas nuclearas en França, donc sul territòri d’Occitània. O podètz legir la pichona mapa en jpg.

Per ne saber mai, L’Observatoire du Nucléaire.