arcuèlh

dimecres, d’agost 31, 2011

Eva Joly convida Occitània al debat

Avèm agut aquí meteis lo punt de vista de mantunes jornals sobre l’intervencion d’Eva Joly a Moans Sartós, e mantunes bilhets, un pauc provincialista del men punt de vista ; encara un autre ? Bè ÒC ! Puèi arriba una redaccion tolzana, Toulouse7 esclarís lo debat :

Eva Joly sobre Toulouse7 280811

Eva Joly "veut créer" ... Me sembla qu'existís jà, sufís d'o desvolopar. Sufís d'una volontat de las autoritats de la decentralizacion per zo bastir sobre las basas de las Euroregions. Es donc una prepausicion rasonabla e una linha digna e pron politica. Es un element del programa dels ecologistas que París li agrada gaire, l’avèm vist recentament. Es de dire que donar de contengut –ges simbolic- a las Euroregions es crear una Euroregion que fosquèsse occitana, entre Piemont e Principat de Catalonha, País Valencià e Balears...

Nos podèm atristar que la linha aquela del programa fosquèsse pas una linha naturala de totes los candidats e de totas las candidatas de la decentralizacion o dels elegits occitans e de las elegidas de la decentralizacion.

Es de se pausar la question justament : es que cal una presidenta ecologista a París per arribar de far quicòm al país occitan ?

Aquí podèm clarament explicar la diferéncia entre decentralizacion e autonomia. Se i aviá d’esperits politics autonòmes dins lo sistèma d ela decentralizacion podriam aver aquel espaci Eva Joly qu’es Occitània en Euròpa, jà. La decentralizacion fabrica còpia de la pensada politica al país nòstre. Es donc pas satisfasent. l’autonomia de la pensada politica nòstra es benlèu un plan novèl per aver personal politic digne per Occitània. Eva Joly lança vertadierament lo debat al pus naut, al pus naut del contengut politic. E la dreita politica franchimanda l’a plan comprès, dins las seunas criticas se vei que lo projecte amenaça lor nacional-expansionisme parisenc, es de dire que los Occitans e las Occitanas contunhèsse de trabalhar e pagar per engraissar l’entrepresa parisenca e las multinacionalas a quí se dona un mercat a la dimension que vòlon (Occitània assimilada, una projecte economic d’assimilacion e que farà sempre pagar los Occitans e las Occitanas sense aver RES al retorn).

Se crearà un projecte a la dimension tolzana, provençala, lengadociana, gascona, bearnesa, lemosina, auvernhata e catalana, la dimension es europèa tanplan, Eva Joly lo vòl portar al nivèl de la campanha electorala parisenca, me sembla una granda idèa, una granda prepausicion que cal pas laissar tombar, idèa que la dreita en Occitània fariá melhor de sosténer l’iniciativa (a Besièrs, Agen, Montalban, Perpinyà, Tolosa, Baiona, Bordèu, Marselha, Niça), basta de se replegar sobre París e sas “elitas” actualas, basta de trapar alibi parisenc o nacionalista per zo non far.

Es çaquelà un projecte popular, coma l’a poscut veire Ségolène Royal a Rodés, o Jean-Michel B a Pau… Eva Joly a pas mestièr de sortida mediatica locala per assegurar una linha sobre Occitània.

Eva Joly Le Monde 280811

Avèm la dreita en Occitània autanplan estupida per ségre aquel punt de vista centralista parisenc ?

Avèm tanben un jornal parisenc, Le Monde que sembla pas aver comprès grand’causa…

Es vertat que la dreita a segurament mai de problèma, problèma de projecte politic, aquel de saber ont cal pausar las maletas de las finanças privadas de l’UMP, gaitatz sul meteis site de Toulouse7 :

Politica Toulouse7

Per La Dépêche, jornal localizat al midi, ai res vist passar, levat que La Dépêche du Midi restablís lo balanç de presentacion dels candidats primaristas en valorizar lo seu candidat dins las dichas ‘primaires’ del Parti Socialiste, Jean-Michel B. ; dins l’afar socialista e dels autres partits s’espèra clarament una prepausicion per Occitània, e sa dignitat europèa, sufís pas d’aver un eurodeputat coma pòrta-paraula per aver una pichonèla linha per Occitània (i a res evidentament ambe aquel!), la seuna europeaneïtat, basta la medalha folclorica de ‘Occitanie’ donada a Carcassona, sí aquò del teatre politic sábon prepausar.

Eva Joly es donc un camin que d’autres candidats prendràn ? Ai un dobte.

-°-

Abans las futuras manifestacions per las lengas de fRANÇA en 2012… podèm jà èstre solidaris ambé las volontats de la Kabilia.

kabilia Mak Manifestacion

Podèm tanben notar la fòrta volontat, per multiplicar las manifestaicons.