arcuèlh

diumenge, d’agost 28, 2011

Eva Joly plaça lo nivèl del debat al pus naut e al nivèl que cal.

Lo nivèl que cal es la dignitat per las nacions en fRANÇA, e una ciutadanetat digna per l’Estat republican transformat, realament transformat.

Un debat se devolopa en çò dels ecologistas franceses, e tanben en çò dels Bretons, Alsacians, Savosians, Creòls de Martinica e Goadelopa, Guianeses, Bascos, Occitans, Catalans, Còrses, etc. Es plan, cal contunhar ; d’espèra o se desespèra dels autres partits nacional-expansionista francés, s’espèra una rompadura reala sul subjecte.

Eva Joly es candidata Europe Écologie Les Verts a la presidenciala francesa. Es lo primièr còp en fRANÇA qu'un(a) candidat(a) gausa plaçar lo debat sul federalisme en fRANÇA.

Nice Matin es clar sobre aquel punt :

Eva Joly en Occitània Nice Matin

Caldrà explicar a Nice Matin çaquelà que los sol regionalistas en fRANÇA son los que son per la decentralizacion, es de dire lo modèl francés installat en region. Mas aiçò es un debat que benlèu se podrà portar pendent la campanha 2012 ? Quí sap ?

Lo simplisme redaccional “régionaliste” es la consequéncia de l’abséncia de debat sul subjecte, de l’abséncia de diferenciacion entre la semantica francesa (regionalista, decentralizacion, departamentalisme, comunalisme, feudalisme, provincialisme) e la semantica de las dignitats nacionalas... Uèi lo debat dèu èstre mediatizat melhor, e quitament los mèdias parisencs o son pas per zo far. Caldrà mèdias occitans valents per i arribar.

Per anar sul contengut de l’intervencion, es realament una intervencion d’una candidata que sap coma fonciónan los autres Estats europèus, la normalitat europèa. Es que los(as) autres(as) candidats(tas) seràn al nivèl sul subjecte ?

Eva Joly Flors per mercejar 280811