arcuèlh

diumenge, d’agost 14, 2011

Occitan e francoprovençal amassa valorizats a Lyon !

De susprèsa en susprèsa, aquela Estivada 2011, i aviá tanben una brava representacion occitana per Ardècha e Droma, per defendre la lora preséncia a Rodés, lo còr d’Occitània.

Visatz aquel document que presenta l’occitan e lo francoprovençal, en pagina centrala avèm una mapa que me sembla fòrt instructiva, vist qu’es una territorializacion de doás lengas dins la region la mai espandida de fRANÇA e ambe la segonda vila de fRANÇA , Lyon sembla vóler portar la pèira a l’edifici de la dignitat lingüistica en fRANÇA per doás lengas mesprezadas, occitan e arpitan o francoprovençal.

occitan en Ròse-Alps

la promocion se farà çaquelà a dimension redusida, contrariament a l’Espaci Occitan, que totes los mejans i son plaçat per aver l’occitan coma instrument de promocion exteriora. Aquí l’Institut d’Estudis Occitans aviá d’estauviar los document. E çaquelà èran plan fait, simple mas pedagogic.

Un document qu’esplica an mena d’editorial que «lo 8 de julhet de 2009, lo Conselh Regional (Ròse-Alps), pel primièr còp de la seuna istòria, adoptava una debidaracion en favor de las doás lengas regionalas de Ròse-Alps : lo francoprovençal e l’occitan» Se sembla qu’èra important d’o tornar dire.

E p♫9di aital apondre, que msque París, i a un problèma ambe las lengas ! París es lo sol endreit, ambe benlèu Lille, per refusar la diversitat lingüistica. Nos podèm alara questionar sobre las dificultat parisenca de fa foncionar lo neurònes del meteis biais que pertot sul planèta, question : perqué ? Ai un fum de responsa, e segur un bilhet positiu se dèu pas èstre enegrit per la pensada parisenca sul tèma.

Lo document recòrda, de faiçon generosa, que las «doás lengas son al còr de la region» administrativa francesa. L’elegit en carga d’aquela promocion lingüistica es un elegit de Europe-Écologie-Les-Verts, e amai es tanben lo president del Congrès Mondial Amazigh. A L’Estivada nos a explicat l’estonament dels elegits d’esquèrra quora «l’òme de la diversitat» a decidit de prendre en man la comission qu’a portat a la lutz las doás lengas, sense realament debutar una politica de grand dimension. Uèi a Rodés a assegurat qu’aviá una clara intencion de desvolopar una poltiica lingüistica per l’occitan e pel francoprovençal o arpitan. La volèm clarament aficada, coma per exemple l’Espaci Occitan en çò dels vesins del Piemont alpenc (veire bilhet següent).

lo document editat en francés aurà segurament una melhora difusion en Ròse-Alps, l’esperèm.