arcuèlh

dijous, d’abril 12, 2012

Las endronas liberalas en Espanha

Lo fait politic dels liberals espanhòls (Madrilencs) se podriá resumir per l’expression catalana «el negoci d'en Robert amb les cabres» (expression del jorn del site La RodaDelsMots.com). Uèi es çò qu’explica un economista sobre l’antena de France Culture.

enjòcs internacionals

L’econimista Xavier Timbeau, director del departement Analisi e prevision de l'Observatoire français des conjonctures économiques (OFCE) explica los dos scenarii economics per Espanha, dins los dos cases la sortida de l’€ es anonciada.

Dins lo meteis programa, l’economista installa los deficits de las autonomias coma portat per una fiscalitat sobre l’economia faussa del bastiment, unic projecte economic per mantunas regions autonòmas, sense designar realament s’i a diferéncias entre las autonomias, la causa impòrta gaire per el. La caussa la mai importanta es lo deficit de l’Estat central, son las causidas liberalas de l’Estat central, «gestion dels liberals». L’economista aquel es pas un brilhent esquerrista del Front de Gauche o d’ATTAC, ni un amic dels sindicalistas-partesans del NPA.

Podèm çaquelà notar que los uòus economics installats dins la meteissa selha, fan los problèmas pel futur, que lo sistèma fosquèsse liberal o pas.

Se lo cas èra clar per l’economia espanhòla, es clar donc per l’economia espanhòla, se podrà questionar dins quina mesura lo fenomèn non podriá tocar fR-nça ? E donc Occitània. De tot biais, se l’afar se farà vertat, tocarà Occitània, per separar encara un còp Catalonha d’Occitània per causidas economicas que son politicament engatjadas e de l’Estat central madrilenc, e las vias prepausadas per l’Union Europèa en matièra economica. Lo concènsus politic central es tanben de politica, contrariament a çò que pensa lo gavidaire de Org&Com per negar relacions melhoras e mai nombrosas entre Occitània e Catalonha, relacions que fosquèssen pas las seunas particulara e donc contra-rolada per un jacobin de primièra borra (cal notar son nom, Blot se sona), en refusar d’ajudar un projecte cultural de la Convergéncia Occitana de Tolosa (qu’es pas un partit politic). Car tot çò que tòca los Estats centralistas son causidas politicas que suportam sense realament n’aver lo dreit de poder reformar al nòstre mòde. Las causidas politicas del centralisme madrilenc e parisenc podraràn a l’independentisme, es la question que páusan uèi totes los independentistas, sense realament trapar la pòrta de sortida. La crisi de sortida de l’€ ajudarà segurament a trobar la pòrta ? Pel Sénher Blot tanben ? Fins finala podrèm aver una politica liberala que se resumirà en un realitat, la tèrra cremada, la politica russa fàcia a las tropa de Napoleon, lo daissa-far del mercat (PP, PSOE, PSf-PRG, UMP-NC), lo daissar-far dels centralistas (un exemple, Sénher Blot de Org&Com), portarà a l’endrona politica per Catalonha e Occitània, car tot es politic, lo supausat liberalisme economic coma lo cultural.

Lo brilhent economista parisenc explica donc l’urgéncia de la separacion de Catalonha (Principat) de la resta d’Espanha, una urgéncia que Occitània dèu de mai en mai sentir coma una pòrta de sortida per damorar dins una Euroregion mai al delai del sistèma cultural prepausat fins ara ; la pensada es tanben valabla per la CTP. Se cal recordar que lo Principat de Catalonha es productor de riquessa que son pas sonque dins la meteissa selha… Se cal recordar qu’Occitània sap produsir riquessas tanben !

enjòcs internacionals chifras

Holanda, cal notar qu’es Païses Bassses, e pas sonque la província de Holanda.